Tuesday, July 14, 2009

@Istana Larangan@Forbidden City Beijing








Salam semua, ari ni c ummi menyempat mahu bercerita pasal Istana Larangan atau juga dikenali dengan nama Forbidden City kat Beijing, ummi c baba, ngan anak beserta kengkawan sempatlah juga melawat ke sini, dah sampai China takan nda masuk sini kan. Selalu nampak kat TV ja, haa kali ni melawat dengan mata kepala sndiri kan...fuh dahsyat tempat nih..................seluas-luas pemandangan kawasannya, tembok pagarnya pun terlalu lah tinggi nya macam tinggi bangunan jugak.
Kalau tengok gambar kat atas tu ialah bangunan yang kedua setelah mula masuk pintu depan, dengan gerbang yg besar macam dalam cerita cina dulu2. Tapi gerbang depan tak dapat ummi nak ambil gambarnya....................bukan apa...masa tu anakkku bertebiat skit tgh melalak menangis2 maklumlah budak2 kan....so dijadikan ceritanya, nda lah dapat kami mengambil gambarnya, nampat tak bangunan di belakang c baba tu (husbandku ygtgh dokong c kakak) menurut cerita Liew (salah seorang kawan kami ke sini, Student China yg belajar di UMS di Sabah) katanya bangunan yg tu lah tempat Maharaja dorang (cerita dulu lah ni...mengurung gadis-gadis yg baru ditangkap utk dijadikan gundiknya) tinggi kan?, klau mau melompat dari atas turun kebawah......macam nda dapat diselamatkan...:-)


C kakak time ni mengantuk tertido yg tu lah sebabnya dia ni bad mood....ambil gambar pun mana yg sempat ja..gambar di sebelah kiri ni pulak c ummi baru lepas menyusukan c kakak, terpaksa dok tepi jambatan ni, mau bagi kakak menyusu, rasa berat woooo dokong kakak time ni....apa taknya baju kami saja sudah berapa lapis, tu pun masih kesejukan. Masa kami tiba di Beijing nih cuaca nya mau tau berapa 3 darjah celcius......fuhhhhhh macam mau jadi ais. Kata Liew klau datang seminggu awal boleh lah kami merasa dan melihat salji , sebab minggu lepas salji turun. Dalam hatiku, nih baru cuaca winter yg tiada salji sudah terketar2 menahan sejuk apatah lagi klau ada salji ndaaaaaaaaaaa sanggupppppppp :-)'

No comments:

Post a Comment