Thursday, May 20, 2010

Chicken Pox!!!

Kesian ummi tengok adek, badan penuh dengan cacar, ada yang benanah pulak tu, orang dewasa pun tak tahan dengan kegatalan akibat penyakit cacar ni. Sebenarnya bukan saja gatal tapi sakit sebab badan bengkak-bengkak akibat benjolan cacar yang berair. Kalau terpecah adusss! perit rasanya... Sini ummie ada letak contoh gambar kanak-kanak yang terkena chicken pox, gambar c adek tiada dalam simpanan.

New Project!!

hemm ummi ada projek terbaru, bukan azam baru tapi setakat usaha untuk mencapai sesuatu! tapi ummi rahsiakan dulu, dapat hasilnya nanti baru lah boleh bercerita hehe :)


Monday, May 17, 2010

Saturday, May 15, 2010

Piala Uber: China kecundang ditangan Korea Selatan

Oleh Qayum Rahman




KUALA LUMPUR: Skuad gergasi China kecundang dalam mempertahankan Piala Uber setelah tewas 1-3 ditangan Korea Selatan dalam perlawanan akhir di Stadium Putra, Bukit Jalil dekat sini petang tadi.

Pemain perseorangan pertama juara bertahan itu Wang Yihan gagal menewaskan pemain Korea Bae Seung Hee kerana kekurangan stamina hingga tidak mampu mengikut rentak permain lawan.

Wang Yihan, yang juga pemain pertama dunia, kalah 23-21,21-10 seterusnya memberi mata pertama kepada Korea Selatan untuk mendahului perlawanan.


Pasukan regu pertama Korea Lee Hyo Jung-Kim Min Jung terus cemerlang memberi mata kedua kepada Korea dengan kemenangan 18-21, 21-12, 21-15 menjadikan Korea mendahului China 2-0.


Bagaimanapun China bangun merapatkan jurang melalui pemain perseorangan kedua mereka Wang Xin yang mengalahkan Sung Ji Hyun dengan kemenangan 21-14, 16-21, 21-7 menjadikan keputusan 2-1.

Tetapi nasib terus menyebelahi pasukan Korea berikutan regu kedua mereka Lee Kyung Won Won-Ha Jung Eun terus mencuri mata ketiga menewaskan pemain China Du Jing-Yu Yang dengan keputusan 19-21, 21-14, 21-19 sekaligus memberi kemenangan mutlak kepada Korea Selatan menjuarai Piala Uber buat kali pertama.

Kualiti permainan terbaik yang dipamerkan pemain Korea Selatan jelas menunjukkan sememangnya mereka layak untuk memenangi Piala Uber kali ini.


China yang menguasai tahta Piala Uber selama lima kali berturut-turut terpaksa akur dengan kehebatan pasukan lawan Korea Selatan yang berjaya merampas gelaran juara pada hari ini.
(adapted from: http://freemalaysiatoday.com/bahasa/?p=4291)

Malam tadi Baba dan Ummi tengok perlawanan final Piala Uber ni, bukan apa kiranya mau meyokong Korea...sebab malam sebelumnya patah hati (hehe) Malaysia kalah dalam separuh akhir piala Thomas. Fuhhh!!! memang respek dengan pemain Korea, berusaha sedaya mungkin walau kalau tengok pada ranking pemain China adalah ranking teratas dunia...Ni lah yang dikatakan "Di mana ada kemahuan di situ pasti ada jalan". Anyway Congratulation to all Korean Player -especially yg women lah sebab sukses!! Piala Uber)

Ni lah wajah-wajah kemenangan Pemain-pemain wanita dari Korea Selatan:
(Kemenangan penentu yang menyumbang mata ketiga: Beregu Kedua Korea)-Punya lah penat dorang main sampai satu jam lebih, kami yg tgk depan tv rasa macam dekat ja dengan stadium putra hehe.)

(Yang tengah ni pemain beregu pertama Korea yang menyumbang mata kedua mengalahkan pemain beregu wanita No. 1 dunia dari China)

(Fuh memang berbaloi kemenangan ini buat Korea, sengsara sungguh mereka mengalahkan Pemain China dan kualiti permainan mereka pun bagus, bukan Pemain China tak bagus...tapi keazaman dan tekad di hati para pemain inilah yang juga menyumbang kemenangan-Tahniah Korea!!! kemenangan julung2 kali buat mereka)

Thursday, May 13, 2010

Anak-Anak Ummi Tersayang

Ummi malas mau mengarang malam ni...so kita tengok2 gambar saja ya...ni lah kerenah anak-anak tersayang Ummie dan Baba...Moga jadi Anak yang Solehah ya..InsyaAllah

Tuesday, May 11, 2010

KEAJAIBAN SAINTIFIK AL-QURAN


PENGENALAN

14 abad lalu, Tuhan telah menurunkan kitab suci Al-Qur'an kepada umat manusia sebagai satu kitab panduan. Dia menyeru manusia agar berpegang kepada kitab ini sebagai jalan untuk mendapatkan kebenaran. Bermula saat ianya diwahyukan sehingga ke saat pengadilan kelak, kitab suci ini akan kekal sebagai satu-satunya panduan bagi umat manusia.




Gaya uslub dan ketinggian hikmah yang tiada tandingan yang terdapat di dalam kitab ini adalah bukti yang amat jelas bahawa ianya adalah kalam suci Tuhan. Sebagai tambahan, kitab ini mengandungi ciri-ciri keajaiban yang membuktikan bahawa ianya adalah wahyu kudus dari Tuhan. Satu dari ciri-ciri ini ialah kenyataan bahawa sejumlah kebenaran saintifik yang hanya mampu disingkap melalui kemajuan teknologi di abad ke 20 ini sebenarnya telah pun diungkapkan di dalam Al-Qur'an 1400 tahun dahulu.


Sudah tentu Al-Qur'an bukanlah sebuah kitab sains. Tetapi, banyak fakta-fakta saintifik yang dinyatakan secara jelas dan dengan cara yang amat mendasar dalam surahnya hanya mampu disingkap melalu kecanggihan teknologi abad ke 20. semua fakta ini tidak diketahui ketika masa penurunan wahyu dan ini juga adalah bukti bahwa Al-Qur'an adalah kalam Tuhan.


Untuk memahami keajaiban saintifik Al-Qur'an, pertamanya kita akan melihat tahap kemajuan sains ketika mana kitab suci ini diturunkan.




Pada abad ke 7, ketika Al-Qur'an diwahyukan. Masyarakat arab telah pun memiliki kepercayaan khurafat dan yang tidak berasas yang berkaitan dengan isu-isu saintifik. Kedaifan peralatan teknologi untuk menyelidiki alam semesta dan bumi menyebabkan masyarakat ini mempercayai kepada legenda-legenda yang diwariskan dari generasi ke generasi, mereka mendakwa sebagai contoh, bahawa gunung-ganang menongkat langit, mereka percaya bahawa bumi adalah datar dan bahawa di sana terdapat gunung-gunung yang tinggi terletak di setiap penghujungnya. Mereka menyangkakan bahawa gunung-gunung ini adalah tiang yang menyebabkan kubah langit di atas.




Tetapi, semua kepercayaan khurafat masyarakat arab ini ditolak oleh Al-Qur'an. Dalam surah Ar-Ra'd ayat ke 2 dinyatakan: Tuhanlah Dia yang meninggikan langit-langit tanpa tiang Ayat ini telah membatalkan kepercayaan bahawa langit yang berada di atas kerana sokongan gunung-ganang. Dalam banyak subjek lain, fakta-fakta penting telah dinyatakan ketika mana tiada seorang pun yang dapat mengetahuinya.




Al-Qur'an diturunkan ketika umat manusia hanya mengetahui sedikit mengenai astronomi, fizik atau biologi yang mengandungi fakta mengenai pelbagai subjek seperti penciptaan alam semesta, manusia, struktur atmosfera dan keseimbangan yang membenarkan kehidupan di atas muka bumi. Sekarang, mari kita lihat beberapa keajaiban saintifik yang dinyatakan di dalam kitab suci Al-Qur'an bersama-sama.

NAK TAHU LEBIH INFO TENTANG BUKU INI? SILA KLIK SINI









Monday, May 10, 2010

"Selamat Hari Ibu"


Sebenarnya setiap hari pun adalah hari ibu bagiku, tapi mau juga me 'wish ' hari ibu (tidak salah untuk mengingati ibu sendiri -tapi kena beringat WAJIB! setiap hari kita mengingati ibu kita... bukan hanya pada hari sambutan hari ibu sahaja)

Oleh kerana diri sendiri pun seorang ibu ku tujukan lirik lagu ini buat mama ku yang tersayang..buat diri sendiri selaku ummi buat anak-anakku dan juga buat semua ibu-ibu di luar sana!! :)

Lyrics Song: ' Your Mother' :


Who should I give my love to?

My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother

Who next? Your mother

Who next? Your mother

And then your father



Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you

When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other

Your mother (My mother)



Who should I take good care of?
Giving all my love

Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother

Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father



Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk

And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother

My mother



Who should I stay rigt close to?
Listen most to
Never say no to

After Allah

And Rasulullah


Comes your mother

Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father



Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Comb your hair
And blow your nose

And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?

My mother



Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah

For my mother.

Wednesday, May 5, 2010

Biography Of Maher Zain




Lately c ummi sudah menjadi fan to Islamic Anasheed Singer Mr Maher Zain , acctually first time dengar nasheed beliau ni dari blogsite ni http://drnurizah.wordpress.com/ ok berikut ni sedikit biografi penyanyi nashid ni, 


Maher’s first musical inspiration came from his father, who was a singer himself, performing locally in the beautiful Mediterranean city of Tripoli – Lebanon. Fascinated by the music and instruments, Maher got his first keyboard when he was only ten and ever since music officially became part of Maher’s world.


The family moved to Sweden when Maher was only 8, where he continued his schooling, and later entered university and got a Bachelors degree in Aeronautical Engineering. With things changing around him, one thing remained the same – his strong passion for music. He would spend late nights at school with his friends where they would sing, rap, compose and experiment with music in every way. It didn’t take him long to realize that music became an integral part of who he is.


After being involved for a while in the music scene in Sweden as a music producer, Maher was introduced to RedOne, a gifted music producer who was fast rising in the music scene in Sweden. Maher started working with RedOne with Swedish artists, and later moved with him to New York. For a few years he was in the middle of the hot rush of the NY music industry, working with chart topping artists such as Kat Deluna on her debut album which included smash hits ‘Whine up’ and ‘Run the Show’.


Maher had what many would describe as a dream job for someone so young in such a glamorous business, but for Maher it felt like this was far from what he would call ‘the dream’, “I loved the music but I hated everything that surrounded it, it always felt like something wasn’t right”. RedOne was on the verge of breaking into the big time, going on to work with artists like Akon, Lady Gaga, Enrique Iglesias, Brandy, New Kids on the Block, and Michael Jackson to mention just a few, and becoming one of the most sought-after music producers in the world. Maher however was restless and eventually decided that the music industry and all that surrounded wasn’t the right place for him and he returned to Sweden. It wasn’t until he met a group of brothers who were active in the Islamic community in Stockholm and he started regularly attending his local mosque that he felt like he’d reached ‘home’.


Maher feels blessed to able to finally find the right way, and feels like it’s his turn now to help others through his music to do the same: “If I had one thing I’d like to tell people out there it would be that it’s so easy to see the right way if we just open our eyes and look properly; that’s what happened to me.”




Monday, May 3, 2010

Funniest Baby Face Contest (BFFC)

C ummi menjelajah ke blog my giveaway hari ni dan ummie terjumpa dengan Giveaway yang sangat menarik ni, jom kengkawan kita join memeriahkan lagi giveaway ni hehe kalah menang adatlah tu kan hehe :)

FUNNIEST BABY FACE CONTEST (FBFC Contest)



KID'S NAME: RAIHANAH SOFWA SABARUDIN
MOM'S NAME: RAHIMAH ZAMAN 
AGE: 5 YEAR 

comel c kakak kan hehe :)

How to Join  BFFC contest?

Very easy.!!!
 FOR BLOGGER ONLY
  1. Create new entry with title "Funniest  Baby Face Contest (BFFC)" and post only 1 of your kids photo with her/his funny face expressions (Include Baby's Name, Mom's Name and Baby's Age) at your blog-DONE!
  2. Be my Follower-DONE!
  3. Add my blog url (http://www.cetot.com) to your Blog List -DONE!
  4. Add this blog url (http://smoochonline.blogspot.com) to your blog list (Tudung Sponsor)-DONE!
  5. Copy and paste "CETOT OUTLET Logo" code below at your blog sidebar-DONE!
  6. Copy and paste "Contest Banner" code below at your blog sidebar-DONE!
  7. Copy and paste your new entry link in comment below (for blogger)-DONE!

!! Prizes to be won !!:

1st Place
Baby item in Cetot Outlet worth RM 50.00 (You can choose item)
1 bag Lesportsac Bag with small pouch
10% voucher + Sehelai Tudung (Sponsored by Smooch Hijjab Collection)
1 piece of Baby Brooch for Mommy
Cartoon sticker for your Baby

2nd Place 
Baby item in Cetot Outlet worth RM 35.00 (You can choose item)
Sehelai Tudung  (Sponsored by Smooch Hijjab Collection)
1 piece of Baby Brooch for Mommy
Cartoon sticker for your Baby


3rd Place  
1 piece of Baby Brooch for Mommy 
Sehelai Tudung (Sponsored by Smooch Hijjab Collection)
Cartoon sticker for your Baby
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...