Thursday, August 19, 2010

Kakak Berpuasa Penuh

Hari yang mengantuk!..ummi jaga exam pagi-pagi nih. Itulah resamnya kalau time menjaga exam mata teramat lah mengantuk. Hari ni pulak line tiada di tempat kerja memang nda boleh beronline lah..saja lah ni mengarang skit untuk update blog ..
Ni cerita pasal hari kemarin hari rabu 18/8/2010, mau ceritanya ummi bangga dengan c kakak ummi (ya lah sebagai ibu mana nda bangga) dia puasa sehari penuh kemarin di usianya 5 tahun, syukur Alhamdulillah anak ummi di umurnya 5 tahun sudah boleh berpuasa seharian.
Bila ummi balik kira-kira jam 2.30 petang, masuk bilik, baba dan anak-anak sedang istirehat di bilik..faham ja lah kalau tengahari, dgn cuaca yang panas berkurung ja lah di bilik Ber’aircond’. Tgk2 c adek sibuk main ngan baba, c kakak pula nyenyak tidur. Ummi tanya Baba “kakak sudah sungkai?” , jawab baba “belum lagi” , kami sengaja nda kejutkan kakak. Biarlah dia tidur dulu biasanya kalau dia baru2 tidur tu mesti dia marah kalau kena suruh bangun..ya lah orang penat..puasa lagi .





Dan Alhamdulillah kakak puasa sampai ke petang..banyak juga soalan2 cepu mas kakak, apa lagi c baba lah menjawabnya sambil memujuk ..biar boleh ber tahan sampai ke azan maghrib nanti (masa bersungkai)  dan Syukur Lillah kakak dapat puasa penuh semalam. Itulah hari paling bersejarah buat kakak, buat ummi, baba dan kami sekeluarga. . Hari ni kakak cakap dia puasa, ummi harap mudah2an boleh sampai ke petang. Ya lah kakak baru 5 tahun kami tidaklah memaksa kalau kakak nda boleh buat, cian jugak kan kecik lagi. Tapi takat mana yang kakak boleh buat kami galakkan dia iayalah masa kecik nil ah kita melatihnyanya kan sejak awal.
Ummi bg motivasi dengan kakak, kata ummi “kalau kakak puasa, time sungkai nanti ummi masak yang sedap2” , “oh yak ah ummi best nya ni yang kakak mau puasa ni” jawab kakak sambil senyum riang. Malam tadi lepas Baba selesai terawih di Masjid Beaufort baba belikan pula KFC. Oh senang hati betul kakak. Cian anakkku moga jadi anak yang solehah ya Nak..Ummi dan Baba saaaayang kakak!...

1 comment:

  1. salam perkenalan n salam RAmadhan. seronok baca kisah umisofwa n anak. dah blh ajar pose seronoknya, anak saya br 10 bln,time org buka pose dia pun bz gak nak buka pose, suka sgt mkn kumra, time sahur pun sibuk gak bangun bising je mulutnya, tak saba saya nunggu anak besar blh puasa bersama!! apa pun salam Ramadhan, meh tinggalkan jejak di blog saya yang tak seberapa

    ReplyDelete