Saturday, November 13, 2010

KEISTIMEWAAN SUSU IBU


Ibu yang menyusukan anaknya


UNTUK BAYI

1. Oleh kerana susu ibu bersifat anti-jangkitan penyakit, bayi yg menyusu cenderung untuk kurang mengalami simtom penyakit seperti jangkitan telinga, penyakit berkaitan paru-paru, alahan, diarrhea atau cirit birit, dan muntah-muntah.

2. -Susu ibu mudah hadam, jadi bayi menyusu jarang sekali mengalami sembelit

3. -Najis bayi yang menyusu susu ibu kurang berbau berbanding bayi yang menyusu susu formula

4. Sindrom SIDS (Sudden Infant Death Syndrome @ Mati mengejut) kurang berlaku terhadap bayi menyusu ibunya

5. -Istimewanya susu ibu, komposisi kandungan di dalamnya sentiasa berubah untuk memenuhi keperluan bayi, mengikut tahap perkembangan dan umur bayi. Ia mempunyai kombinasi khasiat yg tepat seperti kandungan protein, lemak, vitamin, mineral, enzim dan gula yg diperlukan oleh perkembangan bayi tersebut.

6. Bayi yang menyusu dapat menikmati kepelbagaian perisa melalui susu ibu, kerana bila ibu makan pelbagai makanan seimbang bayi juga dapat merasainya melalui susu ibu yang diminum.

7. -Bayi menyusu susu ibu kurang risiko berisiko kepada penyakit Radang sembelit dan penyakit kencing manis pada usia muda (Type 1 Diabetes is called Juvenile Diabetes as the onset of it begins in childhood. Children diagnosed with juvenile diabetes are insulin dependent- http://chinese-school.netfirms.com/diabetes-juvenile.html)

8. -bayi yg menyusu susu ibu kurang kemungkinan untuk melakukan rawatan orthodontic seperti pendakap gigi kerana keunikan corak hisapan melalui penyusuan susu ibu tidak mengakibatkan susunan gigi bayi berubah. Secara keseluruhan bayi susu ibu mempunyai gigi yang sihat berbanding bayi susu formula. Bayi susu ibu juga jarang sekali memerlukan rawatan speach therapy berbanding bayi susu formula.

9. -Mengikut kajian secara puratanya IQ level bayi susu ibu adalah lebih tinggi (sila rujuk: http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071105171949.htm)

10. -Anak perempuan yg dewasa dan semasa bayi disusukan dengan susu ibu kurang berisiko menghadapi kanser payudara

11. -Org dewasa yang menyusu susu ibu ketika bayi, rendah risiko mempunyai kolestrol yang tinggi dan penyakit asthma

12. -Penyusuan susu ibu mengeratkan lagi ikatan kasih sayang antara ibu dan anak

UNTUK IBU

1. -Penyusuan terus setelah selesai proses pelahiran dapat mengurangkan risiko pendarahan yang banyak bagi ibu yang baru melahirkan

2. -Rahim ibu yang menyusukan anak mereka akan mengecut lebih cepat seperti saiz rahim semasa di awal proses mengandung.

3. Pembakaran kalori terjadi semasa proses penyusuan. Secara puratanya 20 kalori diperlukan untuk menghasilkan satu aun (1 oz) susu ibu.

4. Penyusuan susu ibu selama paling kurang 6 bulan mengurangkan kepada risiko kanser payudara pre-menopausal

5. -Kurang risiko mengalami osteoporosis dan kanser servik

6. -Tempoh kesuburan tertangguh ketika proses penyusuan

7. -Lebih penjimatan dengan susu ibu berbanding kos pembelian susu formula untuk setiap bulan

8. -Susu ibu sentiasa tersedia, bersih dan mempunyai suhu yang bersesuaian

9. -Ibu merasa suatu kepuasan bila memikirkan hanya melalui si ibu saja si bayi sudah mendapat khasiat yang mencukupi sesuai dengan keperluan perkembangan bayinya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...