Thursday, December 30, 2010

Maher Zain rekod lagu dalam bahasa Melayu

Hai kengkawan, ku mau share berita terbaik untuk Malaysian dari Maher Zain, baru tadi terbaca kat facebook dia tengah rakam lagu InsyaAllah dalam bahasa melayu...wah syiok lah lepas ni dengar Maher punya suara merdu tu dalam malay kan? jom tengok sini komen beliau (klik pada gambar di bawah ni)


Kita nantikan lagunya dalam bahasa melayu!!! :)

Sunday, December 26, 2010

Adakah pemakaian bra jenis berdawai boleh mengurangkan produksi susu ibu?

Soalan ni sangat berguna buat saya sebab saya pun tertanya-tanya juga (saya copy paste saja yek, sumber: http://www.pregnancytoday.com/ )

Question:


I'm planning to breastfeed my baby when it is born. (I am 4 months pregnant.) However, I have been told by some midwives that underwired bras damage the breast and will stop the lactation glands/ducts from forming properly. Other midwives tell me this is not the case and this type of bra is OK to wear in pregnancy. I have searched for information and research-based evidence on this topic but to no avail. What is your advice? Do you have any information I can read?

Answer:


The problem with underwire bras is that the wire will sometimes put pressure on an area of the breast that could cause a plugged duct. And the wires can come out of the casing and press where they don't belong at all!

The important thing to do is to get a good fitting bra, and if you are buying during pregnancy, it needs to be large enough to accommodate the increase in breast size that normally accompanies pregnancy and birth. Of course, much of that increase is due to the milk-producing glands and the milk getting ready for the new baby. There's also extra fluid, and usually, when your mature milk comes in (3 to 4 days after delivery), there's more than your baby will need. That will eventually settle down, and the extra fluid will leave as well.

So, bras need to be able to accommodate the increases during pregnancy, plus the increases due to extra milk and fluid production, and then the decreases after the first week or two. Some moms opt to buy bras during pregnancy and then again after baby arrives. Some buy bras that are a little bigger than necessary.

Whatever you do, get a good fitting bra. If you get an underwire bra, make sure it fits really well and that the wire doesn't put pressure anywhere. Don't sleep with this bra on!

Saturday, December 25, 2010

Apa itu Jaundis?

Jaundis merupakan penyakit yang biasa dialami bayi yang baru dilahirkan. Lazimnya ia dapat dikesan selepas 24 jam bayi itu dilahirkan. Hari ini, sekitar 50 peratus bayi yang dilahirkan mendapat jaundis. Biarpun jaundis adalah suatu penyakit yang biasa dihidapi bayi namun ia boleh menjejaskan kesihatan bayi.


Jaundis yang teruk, jika tidak ditangani dengan betul boleh mengundang risiko. Bayi boleh menjadi pekak dan kemungkinan kerosakan otak.

Jaundis bermaksud kehadiran warna kuning di bahagian kulit bayi dan bahagian putih mata yang disebabkan oleh terlalu banyak mendapan bilirubin di dalam badan. Bilirubin dihasilkan secara berterusan di dalam badan tetapi ia dinyahkan daripada badan dengan pantas berbanding penghasilannya. Maknanya, jaundis tidak akan berlaku selagi bilirubin dapat disingkirkan dengan cepat berbanding penghasilannya di dalam badan. Jaundis terjadi akibat pengeluaran bilirubin yang berlebihan dan tidak dapat dinyahkan oleh hati. Lebihan bilirubin itu akan mengalir melalui saluran darah ke lain-lain bahagian badan dan menyebabkan kulit menjadi kuning. Ia berkemungkinan disebabkan oleh proses penyingkiran bilirubin oleh organ hati yang begitu perlahan.

Paras kepekatan bilirubin yang begitu tinggi dan berada lama di dalam darah boleh merosakkan otak bayi. Justeru ibu bapa perlu peka dengan keadaan bayi kerana kekuningan itu memberi isyarat, bayi perlu mendapat rawatan segera, tanpa mengira apakah puncanya.



Segera Dapatkan Rawatan

Apa yang penting, bayi perlu diberi rawatan di hospital secepat mungkin apabila paras kepekatan bilirubin sangat tinggi. Apa yang penting ia boleh mengelak terjadinya kenicterus.

Kenicterus yang asalnya daripada dua perkataan Greek adalah nama yang diberikan kepada kerosakan otak akibat bilirubin yang berlebihan dan melekat di otak. Ibu bapa tidak perlu risau sekiranya, paras jaundis bayi adalah rendah kerana ia tidak begitu membahayakan.



Jenis Jaundis

Selain jaundis biasa terdapat sejenis jaundis yang dikenali sebagai jaundis fisiologikal.

Jaundis ini berlaku di kalangan bayi yang baru lahir. Pada kebanyakan bayi yang baru dilahirkan, sel darah merah yang berlebihan akan pecah dan disingkirkan daripada tubuhnya. Sel-sel darah merah yang terpecah ini pula akan membebaskan pigmen bilirubin. Ia juga mungkin membebaskan pigmen bilirubin.

Hal ini terjadi, disebabkan hati bayi yang baru lahir itu belum matang dan tidak mampu mengendalikan penghasilan bilirubin yang berlebihan. Ini juga bermakna bilirubin ini tidak dapat disingkirkan dengan secepat yang dikehendaki lantas mengakibatkan jaundis.


Biasanya jaundis fisiologikal ini berlaku di kalangan bayi yang berusia 3 - 4 hari dan mungkin berlarutan sehingga 5 - 7 hari.


Punca Jaundis

Perbezaan kumpulan darah antara ibu dan anak juga boleh menyebabkan jaundis. Selain itu jaundis mungkin juga disebabkan sel darah merah yang tidak normal seperti kekurangan G6PD (Glucose-6-Phosphate- Dehydrogenase). Bayi yang menghidap jangkitan boleh juga mendapat jaundis. Bawalah anak ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut.


Jaundis dan Risikonya


Ibu bapa diingatkan bahawa jaundis yang teruk boleh menjejaskan otak dan merosakkan otak bayi. Ia berlaku khususnya kepada bayi yang mempunyai sel darah merah yang abnormal, kekurangan G6PD dan Rhesus yang tidak sesuai dengan ibunya. Keadaan ini menyebabkan paras bilirubin menjadi sangat tinggi di dalam darah. Apa yang tidak diketahui sehingga ini ialah sama ada kerosakan otak akan berlaku juga pada bayi yang mempunyai sel darah merah yang normal.


Terdapat bukti-bukti saintifik menunjukkan jaundis jarang berlaku pada bayi yang mempunyai sel darah merah yang normal. Kebaikan paras bilirubin rendah mahupun ringan tidak dapat dipastikan tetapi sesuatu yang pasti, bilirubin mempunyai agen anti- oksidan namun kepentingannya tidak diketahui. Apa yang diketahui ialah paras bilirubin yang rendah tidak memudaratkan bayi. Majoriti bayi yang menghidapi jaundis yang teruk membesar menjadi kanak-kanak yang normal.


Bagaimanapun hanya segelintir yang menghadapi jaundis teruk semasa episod jaundis dan terdapat tanda penyakit itu, mempunyai risiko menghidapi cerebral palsy atau palsi serebrum dan pekak. Tanda-tanda penyakit palsi ini mungkin tiada sehinggalah bayi membesar dan berkembang.



Bayi perlu menjalani pemeriksaan dengan tekal oleh pakar pediatrik bagi mencari bukti kehadiran palsi serebrum. Biasanya pemeriksaan perlu dijalankan dua hingga empat kali setahun untuk tempoh dua tahun pertama. Bayi yang menghidap jaundis biasanya mengalami najis berwarna kekuningan atau kehijauan. Najis berwarna pucat di kalangan bayi itu memberi isyarat penting bagi anda untuk membawanya berjumpa doktor untuk rawatan seterusnya.

Najis berwarna pucat bermakna terdapat penyekatan saluran hempedu di antara hati dan usus kecil. Jaundis biasanya tidak memudaratkan namun jangan diambil mudah. Berjumpalah dengan doktor untuk mendapat rawatan segera bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.


Rawatan Hospital


Sekiranya bayi dimasukkan ke wad kerana jaundis, ia tidak mengambil masa yang begitu panjang atau lama. Selalunya bayi masih mengalami sedikit kekuningan tatkala dibenarkan untuk dibawa pulang. Bayi yang mendapat jaundis ini akan diberi rawatan di bawah sinar cahaya atau rawatan fototerapi untuk beberapa hari.


Kekuningan itu akan hilang dalam beberapa hari sahaja. Bagaimanapun adalah penting bagi ibu atau bapa memastikan jaundis yang dialami bayi akan pulih sepenuhnya selepas tempoh tersebut. Demi memastikan bayi bebas jaundis, ibu bapa atau penjaganya perlu membawa bayi seminggu selepas bayi keluar dari hospital.

Mengenai pengambilan susu kambing oleh bayi yang menghidap jaundis, perbuatan itu wajar dielakkan. Ini kerana susu kambing mengandungi zat-zat galian yang lebih tinggi berbanding susu lembu dan susu badan.

Ibu-ibu dinasihatkan meneruskan penyusuan yang dapat membantu menurunkan kadar kekuningan bayi. Sememangnya susu ibu amat berharga dan terbaik dalam membantu mempercepatkan proses mengurangkan kekuningan pada bayi.

Setelah bayi mendapat susu yang cukup ia membantu mempercepatkan proses menyahkan bilirubin menerusi pembuangan air besar atau air kecil.

sumber: http://pmr.penerangan.gov.my/


Komen: Pengalaman saya pulak anak pertama mengalami jaundis fisiologikal (ini kerana saya berdarah jenis O dan anak saya ygg baru lahir memang akan mengalami jaundis jenis ini. Yang ni tak teruk hanya berlangsung selama seminggu pertama umur anak sulung saya (anak sulung juga berdarah O). Anak kedua pula jaundisnya sangat lama untuk pulih hampir 3 minggu lebih, kesnya berlainan dengan kakak sulungnya , darah kami daripada jenis yang tidak sama saya berdarah O manakala anak darah AB (mewarisi darah sebelah Babanya).

Tuesday, December 21, 2010

Alhamdulillah...

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, hari ni Mama sudah keluar dari wad, waktu tengahari tadi. Mudah-mudahan lepas ni kesihatan mama akan bertambah baik. InsyaAllah malam ni akan bertandang ke rumah di kg. Tidaklah jauh sangat acctually dalam 10 minit sampai dah di rumah kg. Ummi sekeluarga menetap di salah sebbuah taman perumahan yang ada di sekitar Pekan Beaufort ni.

Mungkin dalam 2, 3 hari ni adalah mood mau berjalan-jalan bawa anak2. Dorang pun dah semakin sihat.Cuti sekolah pun nda lama abis. Kaisah (c Adek dari 2/10 ari tu demam nda baik2, kejap2 makan ubat demam panas lagi badannya. sampai lah ke pertengahan disember baru ni baru lah baik demam. itupun setelah bertukar antibiotik. Sebelum ni Ummi dan Baba biasanya bawa anak2 jumpa Doktor di Klinik Purnama. Tapi dalam 3 bulan lepas..nda silap dia berpindah ke Membakut. Pergi ke poliklinik sakit tak pandai baik-baik...kadang sampai dua round (maksudnya kalau ubat da abis pegi lagi jumpa doktor dekat poliklinik tu kali kedua) makan ubat...sian anakku bosannya asyik makan ubat,,,tapi penyakit nda hilang. Jadi ni kira peringatanlah ngan Baba dan Ummi kalau anak-anak sakit terpaksa juga bawa ke Klinik Dr. Purnama di Membakut.

Sunday, December 19, 2010

Admitted Hospital

Lewat petang tadi kira2 jam 5 petang, ku dapat miscall dari no telefon bapa, pastu dapat sms lagi bgtau yang mama ku berada di emergency Hospital Beaufort, ku call semula adik yg angkat diorang ada di hospital.....sian juga mama...dia ampus (bahasa sabah bermaksud lelah) x dapat bernafas dengan baik. Nasib baik di rumah di kg ada adikku di rumah...kalau nda sapa lah yang hantar mama pegi hospital. Dalam beberapa bulan kebelakangan ni mama memang nda berapa sihat.

Kalau dulu hanya makan pil untuk sakit darah tinggi, sekarang ni pulak ada lemah jantung sebab tu ada masa dia jadi ampus. Dan setelah diberi rawatan dan x-ray, mama diperiksa doktor untuk dimasukkan ke hospital. Tu pun masa di wad tu mama diberi bantuan pernafasan melalui saluran tiub ke hidung.

"Ya Allah Ya Tuhanku berilah kesihatan dan kesembuhan buat Mama ku mudah-mudahan mamaku akan beransur sembuh...Amin."

Monday, December 13, 2010

Cerita bf lagi...

Agak lama juga ku tidak bercerita tentang kisah ku menyusukan anakku c Adek. Adek masih menyusu lagi, tapi hanya untuk comfort saja bila mau tido malam biasanya. Kalau siang jarang juga dia mau nenen kecuali dia memang resah nda boleh tidur. Umurnya sekarang sudah 2 tahun 2 minggu 4 hari. Tapi bila ummi try menitiskan air susu...memang ada sikit saja itu pun kental kekuningan, terlalu sikit sampai mau tengok setitis betul2 tu pun agak susah...ya...ku merasakan susu sudah tidak ada, tambahan pula usia kandunganku yang sudah masuk ke trimester kedua, sudah 5 bulan.Daripada pembacaan ku ketika ini produksi susu ibu akan semakin susut.

Alhamdulillah target untuk sampai menyusukan c adek hingga usianya 2 tahun kesampaian jua dengan pelbagai cabaran yang mendatang. Ntah macamana Ku mau menceraikan susu untuk c adek, agaknya biar masa aja yang menentukan, biarlah sampai Adek sendiri yang mau bercerai susu dengan Umminya.


Sunday, December 12, 2010

Saturday, December 4, 2010

Homemade Cloth Pad

Pernah dengar tentang cloth pad? cloth pad ni sebenarnya kalau istilah kita di Malaysia ni tuala wanita versi kain :), tapi macam juga cloth diaper moden ianya tidak akan 'tembus' ke pakaian luar kita sebab menggunakan fabrik kalis air sama seperti clothdiaper moden, kalau kalian google pasti jumpa tu dengan cloth pad versi kain. Selain ianya versi kain ianya juga adalah reusable (boleh dipakai berulangkali dan boleh dibasuh malah tahan lasak dan tak mudah koyak macam disposable pad (tuala wanita pakai buang yg banyak berlambak di pasaran. Sebenarnya dah banyak site yang bincang tentang kebaikan cloth pad, ummi just nak share cloth pad yang ummi dah jahit hehe so ini lah hasilnya, yg ummi buat ni jenis overnight pads / boleh digunakan semasa aliran darah haidh agak 'lebat', insyaAllah nak tambah lagi dan kalau ada kesempatan ummi nak share jugak pictorial (tutorial bergambar) cara menjahit cloth pad.


cloth pad ni sebenarnya banyak dijual di pasaran tapi kebanyakannya secara online cuba tengok gambar2 cloth pad yg kiut miut ni...ehm hati pun tertawan mau guna

Saffa Cloth Pad (made in malaysia) kunjungi Saffa Online Store
Mama Patch Cloth Pad KLIK SINI

Sini plak ada beberapa pictorial berbahasa inggeris daripada mama-mama di oversea sana jom kita jenguk!
KLIK SINI okie dokie selamat bercloth pad dan kalau teringin menjahit tu..jom kita jahit sama2 hehe

Wednesday, December 1, 2010

Gelagat anak-anakku bercuti di rumah

Ummi mau letak gambar ja dulu. Nda larat sudah mau bercerita..penat sangat dari airport KK tadi menanti kepulangan jemaah haji yang baru balik dari Mekah (Abang Ipar-tp yg tu next time ja lah ya cerita)..tu yg nda larat, ok kita cuci mata saja dululah ya tengok gambar anak-anakku.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...