Tuesday, May 31, 2011

Jaundice

Jaundice

  The diagnosis of jaundice in their newborn baby is often very frightening to new parents. They immediately begin to think that something is very wrong with their infant, and may not be fully informed about the facts, which are actually very reassuring. Because jaundice is such a common condition, some medical professionals don't take the time to explain all the details, because they deal with jaundiced babies every day. However, when the baby in question is your own precious newborn, you need to get as much information as possible to put your mind at ease.
Nearly all infants are jaundiced to some degree. In the vast majority of cases, newborn jaundice is a normal process, which many researchers feel may even serve protective functions, such as guarding the infant from the effects of oxygen free radicals. It makes sense that something that occurs in the majority of babies so routinely may be part of nature's plan for the human infant.
Jaundice occurs when a yellow pigment called " bilirubin" accumulates in the tissue, especially the skin, where you can see it as a yellowish or orangish tint. In adults or older children, jaundice is considered a pathological condition, but this is rarely the case with newborns. The very common type of jaundice that most babies experience is called normal, or " physiologic" jaundice. Physiologic jaundice is not a disease - it is nearly always a harmless condition with no adverse after effects, as long as the bilirubin count doesn't reach dangerous levels.
Before babies are born, they need high levels of red blood cells in order to get oxygen from their mother's blood. Immediately after birth, when they begin breathing high-oxygen blood outside the womb, they no longer need their fetal hemoglobin. The red blood cells containing fetal hemoglobin now need to be broken down and eliminated from their bodies. Bilirubin is a by-product of the breakdown of these extra blood cells, and is removed from the bloodstream by the liver and excreted in the stool. It accumulates in the meconium (fetal stool-the black, tarry stuff that the baby excretes the first couple of days after birth) and if not excreted, can be re-absorbed into the baby's system. The newborn's immature liver may not be able to process and excrete the bilirubin fast enough in the first days after birth, so jaundice often develops. This is especially common in premature infants.
Bilirubin is measured in milligrams per deciliter of blood, or mg/dl. The average level for an adult is 1mg/dl. The average full-term newborn will have a peak level of 6mg/dl on the third or fourth day of life. Levels usually go down to about 2-3mg/dl by the end of the first week, gradually reaching the adult value of 1mg/dl by the end of the second week. It usually takes the newborn's liver a week or two to mature enough to handle the build-up of bilirubin in the blood. It is important to know that there is no evidence that bilirubin levels of less than 20mg/dl during the first week of life, and less than 25mg/sl after that have any harmful effects of healthy, full-term babies.
So, if jaundice is such a normal condition, why all the concern? Because there are rare medical conditions which cause bilirubin to rise to dangerous levels, and can cause brain damage. Years ago, before we had the diagnostic tools and treatment options that we have today, some babies with very high bilirubin levels suffered from a condition called bilirubin encephalopathy, or kernicterus. This is rarely seen today, and then usually only in very premature or sick babies. Doctors today monitor bilirubin levels very carefully, and initiate treatment well before levels get high enough to cause problems.
There are three types of jaundice: Normal, or physiologic jaundice, affecting the majority of newborns; pathologic jaundice, caused by medical conditions such as blood type incompatibilities (the most common cause), as well as prematurity, infection, liver damage from rubella, syphllis, or toxoplasmosis, and metabolic problems such as hypothyroidism; and late-onset, or breastmilk jaundice (probably caused by a factor in some mother's milk that seems to delay or prolong the excretion of excess bilirubin).
It is important to understand the different types of jaundice, because each has different causes, consequences, and treatments.
Physiologic jaundice affects nearly all newborns to some degree. It is more prevalent in certain ethnic groups, such as Chinese, Japanese, Korean, Hispanic, and Native Americans. If you define jaundice as bilirubin levels of greater than 10mg/dl, one study found that Japanese newborns were more than three times as likely to be jaundiced as white newborns. Babies who are premature or are low birth weight are more likely to become jaundiced. Babies who don't feed often enough during the early days, and who don't stool often, are also more likely to become jaundiced. This underscores the importance of early, frequent feedings. Colostrum (the sticky yellow fluid produced before the milk comes in) acts as a laxative. Bilirubin accumulates in the baby's stools, and if it isn't excreted, it re-circulates in his system. Frequent stooling helps lower bilirubin levels.
  In the baby with physiologic jaundice, bilirubin levels will usually peak between the third and fifth days of life and are usually less than 12mg/dl. Occasionally they will go higher than 15mg/dl. Most doctors will monitor levels closely during this time, checking the baby's levels with a blood test, pricking his heel, toe, or finger. If the levels are rapidly rising, or are 20mg/dl or higher (lower levels are used with premature infants), phototherapy is often suggested. This is a treatment which involves exposing skin to blue range light which breaks down the bilirubin and makes it more easily excreted. Years ago, nurses found that babies who were in beds near sunny windows had lower bilirubin levels. Researchers then found that phototherapy can make bilirubin levels drop quickly. Untill the past few years, babies with high bilirubin levels had to be in the hospital for phototherapy treatments - now, with new technology, babies can receive phototherapy at home using bili-blankets, provided by home health care providers. In most cases, bilirubin levels drop rapidly after phototherapy is initiated, and once the levels begin to go down, they almost always continue to decline. Usually only a day or two or therapy is needed.
 
Most cases of physiologic jaundice will resolve without the use of phototherapy.
Here are some suggestions for preventing and/or treating normal, physiologic jaundice:
  1. Feed your baby early and often. Remember that colostrum acts as a laxative, and frequent stooling lowers bilirubin levels. Keep track of urine and stool output (see article on "How to tell if your baby is getting enough milk").
  2. Avoid water supplements. Only 2%of the bilirubin is excreted in the urine, and 98% in the stools. Colostrum and milk contain fat, which stimulates bowel movements, and water can fill your baby up so that he is less interested in nursing.
  3. Encourage your baby to stay awake and to feed at least every two hours. One of the things jaundice does is make your baby sleepy, especially is he is " under the lights" . (See article on "Waking sleepy babies").
  4. Supplement with your expressed milk.  If your baby is sleepy at the breast, and is having fewer than three large bowel movements in 24 hours, consider expressing your milk after feedings and giving it to him (preferably not with a bottle at this stage - he may become confused by rubber nipples if he is only a few days old). Use a dropper, syringe, cup, or tube-feeding device if possible. If your only option is hand expression or manual pumping, you may want to consider renting an electric pump for a few days until the bilirubin levels go down. Babies are often sleepy and lazy nursers as long as their levels are elevated, and the pump can provide extra stimulation to ensure an adequate supply.
  5. Expose him to indirect sunlight. Undress him down to his diaper and put him in a room that gets a lot of light. His skin is very sensitive, so never put him in direct sunlight.
  6. Avoid medications such as aspirin and sulfa drugs. Make sure your doctor knows which drugs you are taking, so that you can discontinue or find substitutes for drugs which might cause problems.
Pathologic, or abnormal jaundice is caused by medical conditions, and usually shows up at birth or within the first 24 hours after birth. The levels often rise quickly (0.5 mg/dl or more per hour). The baby may need immediate treatment, but breastfeeding can and should be initiated and continued. The colostrum and milk he receives will help him move his bowels, speeding up the elimination of bilirubin from his system A sick baby needs the benefits of breastmilk even more than a healthy baby. In some extreme cases babies may be given exchange blood transfusions. This is the fastest way to bring down the bilirubin level, but is seldom needed these days since phototherapy is usually effective. If you are separated from your baby during his treatment, ask for information about where to obtain a hospital-grade breast pump to use while in the hospital and after you go home. A sick baby with elevated bilirubin levels will often be too sleepy and weak to nurse effectively for a while, and you may need the extra stimulation from the pump to ensure an adequate supply of breastmilk for him.
There is a third type of jaundice called late-onset, or breastmilk jaundice. This type of jaundice shows up during the second week of life, and peaks around the tenth day or later. It affects a very small percentage of infants (between 2% and 33%, depending on how you define " jaundiced" - usually a level of 5-10mg/dl). The bilirubin count can remain elevated for weeks or even months, but will eventually level out at adult levels of 1mg/dl. The diagnosis is usually made in a healthy, thriving infant, and only after all the pathologic causes of jaundice have been ruled out. Often, this type of jaundice runs in families, and breastfed siblings are likely to be jaundiced as well. No one is sure why this type of jaundice occurs, but there seems to be something in some mother's milk that increases the reasbsorption of bilirubin, or decreases the liver processing of bilirubin. When the baby is temporarily given formula, either as a substitute for, or along with mother's milk, the levels drop quickly, rising again as the baby returns to total breastfeeding. Even though we are not sure of the cause, what is important to remember in cases of late-onset jaundice is that the baby is not harmed in any way by continued breastfeeding. There has never been a case of kernicterus associated with this type of jaundice, or any detrimental after effects. Because we know the well-documented benefits of breastfeeding, the baby should not be denied the advantages of breastfeeding, given the fact that the slightly elevated bilirubin levels will soon return to normal levels without any intervention. Once pathologic causes are ruled out, nursing should continue. Sometimes babies are taken off the breast for 24-48 hours just to make the diagnosis of breast-milk jaundice, though this is seldom necessary. If your healthcare provider wants to go this route, and the levels drop significantly, then breastfeeding should be resumed.
In most cases, jaundice is a normal, possibly even beneficial process that can be managed without interrupting breastfeeding. The treatment for physiologic jaundice is more breastfeeding rather than less, and sick babies with pathologic jaundice need breastmilk even more than healthy babies. Even in rare cases where the jaundice is caused by the breastfeeding, there is no reason to wean and every reason to continue giving your baby the best possible nourishment - mother's milk.

 sumber: http://www.breastfeedingbasics.com/html/jaundice.shtml

Thursday, May 26, 2011

Bergendong @ Bergombin

Saja ummi letak tajuk tu hehe :) sebenarnya 'bergendong' tu bahasa melayu (rasanyalah..mcm nda konfiden ja tu eheh) 'Bergombin' ni pulak bahasa bisaya (ya ummi ni dari suku kaum bisaya di Sabah), tapi trend ni sekarang kalau di Malaysia dan seantero dunia (antarabangsa) dipanggil 'Babywearing' (haa yg ni biasa dengar kan :)

Kalau nak tau apa itu babywearing just minta rujukan dengan pakcik google lah ya?, ummi hanya nak berkongsi pengalaman berbabywearing dengan anak ketiga ummi, yg ni pakai pouch sling brand mummyhugs, ada jugak ummi dah pakai ringsling brand jumpsac tapi nda sempat ambil gambarnya pula


Tuesday, May 24, 2011

ABO Incompatibility

Mengalami situasi ini (maksudku ABO Incompatibility) untuk kali kedua dan ianya lebih teruk berbanding kali pertama menghadapinya semasa anak yang kedua dulu membuatkan ummi mencari-cari jawapan kepada 'permasalahan' ini.


Dan bila saja kembali ke rumah ummi mula googling tentang apa itu ABO Incompatibility. Untuk pengetahuan semua ABO Incompatibilty ini adalah suatu keadaan di mana "ABO incompatibility disease afflicts newborns whose mothers are blood type O, and who have a baby with type A, B, or AB." (rujuk sini http://www.drhull.com/EncyMaster/A/ABO_incompatibility.html ) atau dalam bahasa melayunya, ianya terjadi apabila berlaku ketidakserasian jenis darah di antara ibu dan anak iaitu ibu berdarah jenis O manakala bayi sama ada berdarah jenis A, B atau AB.  

Dalam kes Ummi dan Ifwat, Ummi berdarah O dan Ifwat adalah jenis B (menurun sebelah babanya). ABO Incompatibility ini sebenarnya ada kaitanya dengan jaundis kerana salah satu kesan kepada ketidakserasian darah antara ibu dan anak (atau kumpulan darah anak tidak sama biasanya si ibu berdarah O dan bayinya sama ada A, B, atau AB). 


Jaundis di kalangan bayi adalah perkara yang normal kerana kebanyakan bayi (50% bayi akan mengalami jaundis dalam minggu pertama kelahiran mereka)


Jenis-Jenis Jaundis Pada bayi Dan Penyebabnya 




1. Fisiologi Jaundis (Normal Jaundis): merupakan jenis jaundis yg paling sering berlaku kepada bayi dan tidak merbahaya. Jaundis akan bermula selepas 48 jam dan akan beransur hilang pada akhir minggu pertama kelahiran. Jaundis ini terjadi disebabkan oleh pemecahan sel darah merah dan keadaan organ hati yg belum cukup matang.(http://kidshealth.org/parent/pregnancy_center/newborn_care/jaundice.html#)


2. Jaundis Pra Matang (Pre Mature baby):Sering terjadi kepada bayi yang lahir tidak cukup bulan (Premature Baby),inikerana dari segi fizikal mereka belum cukup matang lagi untuk mengumuhkan bilirubin secara efektif. Rawatan awal diberikan kepada bayi pra matang walaupun kadar jaundisnya lebih rendah daripada bayi yang lahir cukup bulan


3. Jaundis Penyusuan Susu Ibu (Breastfeeding Jaundice): Ia berlaku disebabkan bayi yg menyusu susu ibu tidak mendapat susu yang cukup susu atas sebab masalah penyusuan. Ini sebenarnya bukan bermasalah daripada air susu si ibu, tetapi kerana bayi tadi tidak mendapat cukup susu untuk mengumuhkan bilirubin tersebut (sama ada melalui air kencing atau air besar) 


4. Jaundis Susu Ibu (Breastmilk Jaundice): Dalam 1 hingga 2 peratus bayi yang menyusui susu ibu, jaundis adalah disebabkan bahan yang terhasil di dalam susu ibu tersebut yang menyebabkan paras bilirubin meningkat (biasanya antara yang perlu dielakkan oleh ibu yang menyusukan dengan susu ibu ialah, halia, kunyit, herba-herba tertentu yang mana ianya jika di makan oleh si ibu, ianya akan menghasilkan bahan yg menaikkan paras bilirubin bayi yg jaundis). Ianya juga menghalang proses perkumuhan bilirubin melalui usus. 


5. Jaundis kerana kumpulan darah ibu dan bayi tidak sama (Blood group incompatibility (Rh or ABO problems) :


Jika bayi mempunyai kumpulan darah yg tidak sama dengan ibu, ibu akan menghasilkan antibodi yg memusnahkan atau memecahkan sel darah merah bayinya. Ianya menyebabkan pengumpulan banyak blilirubin secara mendadak di dalam darah bayi. Jaundis jenis ini berlaku seawal hari pertama umur bayi dilahirkan. Dan jaundis jenis ini juga perlu rawatan dan pemerhatian yang lebih kerana ia tergolong dalam severe jaundice (atau jaundis yg lebih teruk berbanding 4 jenis jaundis yg disebutkan di atas (sila rujuk: http://www.pantai.com.my/edu_context.php?id=1)


Pendek cerita ABO ni lah yg dihidapi oleh Ifwat semasa admitted wad selama 10 hari. Daripada pembacaan ummi antara yang ummi perlu elak makan semasa menghadapi ABO ni (sebab ummi breastfeed baby)


1. Selain elak makan herba dan halia serta rempah ratus atau jamu (yg ni utk jaundis biasa tu ya) ummi juga kena elak makan apa-apa sahaja herba atau makanan kesihatan yang mengandungi ALFALFA! ummi terbaca tu di sini (sila baca http://www.mothering.com/community/forum/thread/459602/vitamin-k-cord-clamping-abo-incompatibility-jaundice), jadi ummi yg memang dah standby shaklee terus memberhentikan pemakanan shaklee ummi (hanya alfalfa) tapi at last semua pun ummi tak makan ya lah ada sekali tu baby kerap menyusu ummi semasa dia jaundis ni tetapi yg ummi heran bacaan kuning semakin tinggi. Acctually klau tak silap dalam hari ke empat atau kelima still dalam wad ummi pun telanlah set alfalfa shaklee tu semua set untuk berpantang, ntah tiba2 bacaan kuning semakin meningkat....then nasib baik Mama dania suruh stop makan alfalfa tu katanya utk baby yg ada g6pd tak sesuai...apa lagi ummi pun stop makan sama sekali(ni kiranya langkah berjaga-jaga takut kuning baby naik lagi, nauzubillah kena buat pertukaran darah..)


2. Untuk pengetahuan juga untuk jaundis ABO ini kebarangkalian tahap kuning yg agak tinggi adalah sekiranya IBU-darah 'O' dan bayi-darah 'B', kalau Ibu- darah 'O' tapi baby- darah 'A' memang kena kuning yg tinggi juga tapi jenis ibu-O dan bayi-B adalah lebih teruk paras jaundis mereka( baby) boleh baca sini (http://www.drhull.com/EncyMaster/A/ABO_incompatibility.html)



Lagi Info tentang ABO Incompatibility: 

1. http://www.health-reply.com/neonatal-jaundice-incompatibility/   

2.  http://human.freescience.org/htmx/blood_type.php 

3.  http://www.healthofchildren.com/E-F/Erythroblastosis-Fetalis.html 

4. http://ahow.co.cc/38440-jaundice-in-newborns-due-to-abo.html

Monday, May 16, 2011

Ifwat Dan ABO Incompatability

Ifwat semasa double photo dan on drip
Saja ummi bagi tajuk atas tu supaya lain kali sekiranya ada sesiapa yang bermasalah seperti ini akan dapat pengetahuan daripada pembacaan di blog ummi ni selain untuk mudahkan ummi 'ulangkaji' balik jika menghadapi semula masalah tersebut.

Berbalik pada tajuk di atas, selepas saja proses melahirkan ifwat selesai pada tengah malam rabu dan awal hari khamis (21 april 2011) ummi memang sangat mengharapkan agar keesokannya bila dah siang ummi dan bayi suda boleh balik rumah, tp kena tunggu doktor check dulu pg nanti. Tapi...Allah lagi lebih mengetahui akhirnya kami belum boleh balik hasil dari pemeriksaan darah yang dibuat Ifwat telah mempunyai bacaan kuning atau jaundis sebanyak 126sb hanya dalam tempoh empat jam umurnya sedari lahir jam 12.54 tengah malam tadi......

so bila doktor  tanya darah mama jenis apa? ummi jawab O dan tanya pulak darah ayah apa ummi jawab B...dalam hati ummi sah ni  lah jenis kuning yang masa ummi bersalinkan Kaisah dulu...masa tu doktor Pakar kata kuning bayi awak sudah tinggi dan umur bayi belum pun sampai mencecah 24 jam...(yg ni masa kakaknya Kaisah)  jadi..bila dapat keputusan tu dalam jam 9 pagi 21hb tu april tu...sedih hati ummi (menahan rasa lah hanya mampu bersabar).. , dua ibu yang sebilik dengan ummi masing2 berkemas bawa beg balik berpantang di rumah...tapi ummi dan Ifwat, berkemas kena naik wad kanak-kanak untuk phototheraphy (jemur bawah lampu biru)......dalam hati ummi dah berkata-kata, nasib baik baik kelahiran kali ni normal, kalau cesar macam masa kaisah dulu dengan kena jaga anak yang kuning lagi still dalam wad..aduhai...memang kali ni pun sama tiada sudah istilah berpantang sepenuhnya..nda apalah Nak...asalkan anak ummi selamat..dah sembilan bulan ummi, baba dan kakak-kakak menunggu...ummi kena tabahkan hati demi anak ummi.. Ifwat..
Ifwat-gambar semasa di wad
Hari pertama bacaan kuning Ifwat terus meninggi (dia hanya single photo-apa maksudnya? klau single photo ni lampu tu tak panas sangat) hinggakan ummi dan ifwat baru satu malam di wad kanak, bacaannya memuncak hingga 200 lebih dan terus meningkat sampai lah hari kedua Ifwat kena jemur DOUBLE PHOTO! (untuk double- maksudnya 2 kali ganda lagi dari single photolevel tu), tapi mau tau ummi masih relax lagi sebab tahap kuningnya tidak melebihi berat bdannya lagi...tapi sampai hari ketiga bacaan naik lagi 397sb! (u/p pembaca semua, jika melebihi 400 sb  bayi akan melalui rawatan lain pulak iaitu pemindahan darah) jam 6 petang bacaannya sbnya 397, dan kata doktor dalam tempoh sejam ifwat kena jemur di bawah lampu Triple photo lg! dan kalau tiada penurunan selepas sejam (of course kena check dengan cara pengambilan darah juga) dari 7.30 malam hingga 8.30 malam...Ifwat kena buat rawatan penukaran darah (ET: Exchange Tranfusion),....ummi rasa nda keruan sudah balik2 call baba suruh solat hajat di rumah, ummi hanya mampu berdoa, tawakkal saja Pada-Nya...Allahu Rabbi...sesungguhnya Dikau Maha Mengasihani Hamba-Nya...

Sepanjang Ifwat ber'double' dan ber'triple' lampu, kaki dan tangan jangan cerita lah... memang habis sudah dicucuk2 sampai biru , Ifwat juga on drip kena pasangkan drip untuk tambahkan air di badannya agar bilirubin cepat keluar (melalui kencing), ummi memang kena duduk di kerusi nda boleh bawa Ifwat berbaring, takut dripnya tu tertarik, ada sekali tu kakinya bengkak sebab jarum drip tu tersasar dari urat dan bacaan kuningnya pun naik mendadak selepas itu. ada sekali pulak drip tu di tukar ke bahagian tangan, tapi bukan air yang mengalir ke badan darah pulak keluar di saluran drip tu...aduhai sian anak ummi....dalam 4 botol juga Ifwat on drip, dan kalau tak silap hari ke 8 atau sembilan barulah dia bebas dari drip....dan mudahlah ummi mmenyusukan Ifwat.
Ifwat baru habis menyusu-ni masih di wad
(berbalik cerita pasal hampir kena tukar darah tadi) Dan Alhamdulillah syukur Lillah, ada penurunan sedikit (ummi nda ingat berapa yg ummi ingat nurse kata "Tidak jadi buat ET atau tukar darah sebab sb baby kamu ada turun sikit bla..). Dan bukan sekali keadaan ini terjadi, paras jaundis Ifwat ada turun naik, kalau turun tu Ummi tau nda boleh bersenang hati sebab tiba2 ianya pandai meningkat semula. Bukan sekali  Ifwat hampir kena tukar darah tapi dua kali dia hampir kena tukar darah setelah kena jemur di lampu triple photo. Tapi Allah Maha Penyayang bila naik ada jugak turunnya paras SB Ifwat, tapi itulah penurunan jaundisnya macam kura-kura berjalan perlahan...sikit demi sedikit, tapi kadang naik balik sikiit...turun lagi sikit...sampai satu ketika Ummi betul2 rasa down sangat masa tu kalau tak silap sudah hari ke-8 kami di hospital....sangkakan dah turun tapi mendadak lagi naik bacaan kuningnya! bukan sikit tapi banyak....ingatkan suda boleh balik rumah, kurang2 klau di rumah ada yg akan bagi semangat, ni di hospital... seolahnya Ummi berjuang sendiri dengan Bayi yang baru mau mengenal dunia...tumpah juga airmata ummi menangis sendri2 di koridor hospital (time tu Ifwat Ummi suda baringkan di baby cotnya di bawah double lampu), ada sekali tu rasanya hari keempat atau kelima time tengah malam jam 1, 2 pagi ..ummi tension barangkali.. masa menyusukan Ifwat air mata mengalir2 macam air paip...nda pula dapat di tahan2...yalah ada 2, 3 baby yang baru masuk wad (kiranya ummi dan ifwat sudah 2 hari dorang baru ja masuk) tapi dorang lagi bakal check-out dulu dr hospital....sampai kan dalam ati kenapalah anak orang lain kuning nda lama tapi kuning anakku nda sembuh2...).."nda apalah ifwat kita ni jaundis abo bukan jaundis biasa"....pujuk lah hati ummi sendiri...jangan sampai ummi sakit yg penting ummi kena jaga Ifwat sampai kita boleh balik rumah ya Ifwat...hiba hati ummi..InsyaAllah di entry akan dtg ummi akan bercerita dengan lebih jelas tentang ABO INCOMPATABILITY .

Sunday, May 15, 2011

Our New Baby...Ahmad Sufi Ifwat

Alhamdulillah Ummi sdh selamat melahirkan permata hati yg ketiga buat keluarga . Baba dan Ummi berikannya nama AHMAD SUFI IFWAT, syukur dipanjatkan pada Allah SWT. Ummi mula merasakan sakit kontraksi pada jam 2 pagi semasa menyusukan c Kaisah (sekarang nda mo sdh dipanggil c adek, bila panggil adek, jawabnya "saya bukan adek saya Aisya"-nama panggilan nya di rumah selain c adek) Cepat2 ummi memberhentikan sesi penyusuan dan membangunkan c baba. Tapi hanya mild contraction saja, selang sejam kadang sejam setengah, ummi takut "Kontraksi Braxton" saja, jadi malas mau layan pg spital lagi :). Lgpun ummi memang sedang bercuti, da apply cuti 2 minggu sebelum bersaln (tarikh jangkaan bersalin), tapi kiranya hari sakit perut ni baru hari ketiga ummi bercuti.

Ummi suruh Baba pegi keje dulu, balik tengahari nanti kalau sakit baru ummi mau pg spital. Tapi itulah sakit perut ummi ni macam masa Kaisah dulu jugak...tidak ada tanda berdarah atau keluar lendir hanya sakit saja...tu yg ummi malas lagi mau p spital sebab takut kena cesar.. Petang tu ummi sempat lagi pegi Klinik Ibu dan Anak Beaufort untuk temujanji Klink Mengandung, haha yg lucu nurse sapu2 kat perut "mudah2-mudahan malam ni bersalin" katanya, ummi angguk jalah..macam nda terlarat mau jawab suda..memang sakit perut yg amat sudah, dalam setengah2 jam sudah gelombang sakit perut tu datang.

Jam 9 malam setelah pegi amik pengasuh untuk bermalam di rumah, untuk jaga c kakak dan kaisah bila ummi dan baba d spital nanti, barulah ummi suruh  Baba hantar ke wad Bersalin. Nasib sempat lagi pg makan di Restoran Sinar Bayu sebelum ke wad bersalin. Sampai di sana uumi terus ditempat di bilik bersalin, kebetulan hanya ummi sorang yg bersalin malam tu, bila periksa bukaan rahim sudah pun 4 cm..alhamdulillah jam 12.54 tengah malam lahirlah Ahmad Sufi Ifwat. Syukur padaMu ya Allah, alhamdulillah dipermudahkan, nda tunggu berhari2 d spital. Al-maklum ni kali pertama ummi bersalin di spital kerajaan. Tepat jam 2 setelah ummi selesai dijahit C Baba datang untuk mengazankan Ifwat, naseb baik nurse kata boleh ayah datang utk mengazankan anak. Masa ummi dalam proses bersalin kira2 jam 11 malam, nurse suruh c Baba balik, tu pun menunggu kat luar saja sebenarnya.

Alhamdulillah petugas (Nurse) yg bertugas malam tu baik2 orangnya, sabar saja melayan ummi yg agak tidak selesa bersalin dengan hidung disambungkan oksigen....sebabnya ummi ada asthma jd oksigen tu kata nurse untuk keperluan baby dalam rahim. Tp sudah 10 bukaan rahim ummi hidung jadi sumbat (macam org selesma..sumbat hidung sbb oksigen tu berwap, dan hidung ummi ni memang sensitif juga) Allah saja yg tau sdh lah mau meneran mengeluarkan bayi hidung pulak sumbat!...nasiblah anakku selamat juga dilahirkan setelah bertarung dengan kesakitan perut dari jam 9 himgga 12 tgh malah.Syukur Lillah!..Alhamdulillah..

Ifwat beberapa minit setelah dilahirkan-ummi yg ambil gambar ni time ni tgh dijahit lg oleh nurse



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...