Sunday, May 15, 2011

Our New Baby...Ahmad Sufi Ifwat

Alhamdulillah Ummi sdh selamat melahirkan permata hati yg ketiga buat keluarga . Baba dan Ummi berikannya nama AHMAD SUFI IFWAT, syukur dipanjatkan pada Allah SWT. Ummi mula merasakan sakit kontraksi pada jam 2 pagi semasa menyusukan c Kaisah (sekarang nda mo sdh dipanggil c adek, bila panggil adek, jawabnya "saya bukan adek saya Aisya"-nama panggilan nya di rumah selain c adek) Cepat2 ummi memberhentikan sesi penyusuan dan membangunkan c baba. Tapi hanya mild contraction saja, selang sejam kadang sejam setengah, ummi takut "Kontraksi Braxton" saja, jadi malas mau layan pg spital lagi :). Lgpun ummi memang sedang bercuti, da apply cuti 2 minggu sebelum bersaln (tarikh jangkaan bersalin), tapi kiranya hari sakit perut ni baru hari ketiga ummi bercuti.

Ummi suruh Baba pegi keje dulu, balik tengahari nanti kalau sakit baru ummi mau pg spital. Tapi itulah sakit perut ummi ni macam masa Kaisah dulu jugak...tidak ada tanda berdarah atau keluar lendir hanya sakit saja...tu yg ummi malas lagi mau p spital sebab takut kena cesar.. Petang tu ummi sempat lagi pegi Klinik Ibu dan Anak Beaufort untuk temujanji Klink Mengandung, haha yg lucu nurse sapu2 kat perut "mudah2-mudahan malam ni bersalin" katanya, ummi angguk jalah..macam nda terlarat mau jawab suda..memang sakit perut yg amat sudah, dalam setengah2 jam sudah gelombang sakit perut tu datang.

Jam 9 malam setelah pegi amik pengasuh untuk bermalam di rumah, untuk jaga c kakak dan kaisah bila ummi dan baba d spital nanti, barulah ummi suruh  Baba hantar ke wad Bersalin. Nasib sempat lagi pg makan di Restoran Sinar Bayu sebelum ke wad bersalin. Sampai di sana uumi terus ditempat di bilik bersalin, kebetulan hanya ummi sorang yg bersalin malam tu, bila periksa bukaan rahim sudah pun 4 cm..alhamdulillah jam 12.54 tengah malam lahirlah Ahmad Sufi Ifwat. Syukur padaMu ya Allah, alhamdulillah dipermudahkan, nda tunggu berhari2 d spital. Al-maklum ni kali pertama ummi bersalin di spital kerajaan. Tepat jam 2 setelah ummi selesai dijahit C Baba datang untuk mengazankan Ifwat, naseb baik nurse kata boleh ayah datang utk mengazankan anak. Masa ummi dalam proses bersalin kira2 jam 11 malam, nurse suruh c Baba balik, tu pun menunggu kat luar saja sebenarnya.

Alhamdulillah petugas (Nurse) yg bertugas malam tu baik2 orangnya, sabar saja melayan ummi yg agak tidak selesa bersalin dengan hidung disambungkan oksigen....sebabnya ummi ada asthma jd oksigen tu kata nurse untuk keperluan baby dalam rahim. Tp sudah 10 bukaan rahim ummi hidung jadi sumbat (macam org selesma..sumbat hidung sbb oksigen tu berwap, dan hidung ummi ni memang sensitif juga) Allah saja yg tau sdh lah mau meneran mengeluarkan bayi hidung pulak sumbat!...nasiblah anakku selamat juga dilahirkan setelah bertarung dengan kesakitan perut dari jam 9 himgga 12 tgh malah.Syukur Lillah!..Alhamdulillah..

Ifwat beberapa minit setelah dilahirkan-ummi yg ambil gambar ni time ni tgh dijahit lg oleh nurse



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...