Tuesday, July 12, 2011

da nak abis..

Minggu ni adalah minggu terakhir ummi bercuti kerja (cuti bersalin), yaaa itu lah yg da mau abis tu, ya kerja tetap kerj memang bnyak yg menanti ku lepas ni. Ummi cuti berslin selama 3 bulan, alhamdulillah bersalin tahun ni dapat kelebihan selama 3 bulan ni. Sebelum ni time anak 1st dan 2nd ummi bercuti 60 hari so jumlah cuti ummi ambil untuk anak sblm ni ialah 120 hari (60 hari seorang anak) jumlah lgi dgn cuti 90 hari yg ku ambil utk anak ketiga ni so total ku sudah guna cuti bersalin sepnjang berkhidmat ni sebanyak 210 hari.Cuti bersalin sepanjang berkhidmat total ada 300 hari, so olak 210 dengan 300 hari tinggal yg tu lagilh cuti ummi kalau kiranya lah ummi bersalin lagi :) .

Berbalik pasal cuti 3 bulan, mesti ada pro dan kontra pasal cuti 3 bulan ni kan..ada yg suka, ada pulak kata boring :), bagi ummi, jawpnnya ialah suka, kenapa? ehm saja mau bercutikah?....ekceli ada yg lebih penting. Atau sebb cuti ni adalah hak kita?, memng betul, jadi suka ati lah kan mau diguna 3 bulan or nda :) . Tapi ummi mau bercuti sebab ummi mau anak ummi lama menikmati kebaikan direct feeding dari umminya..Tiada yg lebih baik dari itu,iaitu dapat memberikan perkara terbaik buat anak ummi. Mau jadi suri rumh sepenuh masa, ummi nda mampu, jadi apply cuti 3 bulan ni sajalah yg ummi boleh usahakan, agar sepanjang tempoh ini ummi dapat memberikan sepenuh kebaikan susu ibu kepada anak ummi.

Bercerita pasal kebaikan susu ibu memang banyk, dan entri ummi yg lain pun ada bercerita tentangnya. cukuplah kalau ummi katakan ummi memang bersenang hati cuti 3 bulan dapat bf anak lama-lama...alhamdulillah atas rezeki mu Ya Allah...alhamdulillah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...