Thursday, December 12, 2013

Kucing hutan

Macam harimau kan? serius macam harimau. Sebenarnya ini kucing tapi bukan kucing biasa-biasa yang dipelhara di rumah atau yang kita biasa nampak. Ini kucing hutan. Gambar kucing ni suami yang ambil. Dijumpai di belakang semak samun di sekolah dan masa tu kucing ni memang sudah tidak bernyawa. Tidak sangka pula di kawasan SM St Paul ni boleh dijumpai binatang liar kan? Cantik bulunya macam anak harimau.

Wednesday, December 11, 2013

Alamak! matahari nak jatuh...

hehe gambar ni suami ambil masa kami bersantai-santai di tepian tebing pantai di belakang hotel mahal di KK tu hihi, apa kah nama hotel tu Pearl Habour ka apa lupa dah ummi, kununya mahu merakam matahari jatuh, tapinya tiada lah kami kamera dslr yang cantik tu kan apa pun ni gambar saja-saja merakaam indahnya alam ciptaan Allah SWT, bersyukur atas nikmat-Nya Subhanallah!


Senyum ku kaku...

Ummi serius masih mahu menangis melihat gambar ini. 'Ifwat masih mahu bermain...masih mahu senyum..walhal di wajahnya itu ada luka sana sini yang pedih...ini bukan luka muka orang dewasa yang kepedihan kerana ditumbuhi jerawat batu bernanah-nanah berbiji-biji yang masih boleh dikira...tapi ini seolahnya luka melecur seluruh muka. Boleh tengok dari gambar ini sahaja wajahnya merah teramat.....aduhai....macam masih terasa saat melalui keperitan kesakitannya....kami sebagai penjaga hanya merasai perit nya dari luaran...tapi anak kecil ini terpaksa menanggung kesakitan yang teramat...apalah anak kecil sebesar ini mampu luahkan rasa sakitnya....Allah saja Yang Maha Mengetahui saat ini....


Gambar kenangan kemuncak tsw 'Ifwat

Sengaja ummi rakamkan di sini kenangan anak tersayang kai 'Ifwat semasa proses TSW pada awal tahun 2013 - sekitar tempoh tersebut kai berperang dengan saat seperti gambar ini ( di bawah), berperang dengan emosi...Ummi , Baba.. anak-anak...

Gambar diambil pada 2 febuari 2013

lepas puas menggaru dan menangis akhirnya tertidur, dia rasa gatal yang amat, dan dia merasa stress sebab kami menghalangnya menggaru. Kalau tak dihalang hasil kulitnya akan terluka sebab dia menggaru hanya akan berhenti apabila kulitnya berdarah. Gatalnya bukan pada kulit sebenarnya tapi dalam darah tu, tu yang selagi tidak berdarah selagi tu lah dia sedap menggaru.



Monday, December 9, 2013

Lagi baby comforter quilt

hehe baru perasan blog ni ada dua post saja, azam baru lah konon tahun depan mahu memeriahkan blog hehe. Lebih seronok berceloteh di sini rasanya, walaupun macam bercakap sorang-sorang. Baru-baru ni belajar dari rakan facebook ummi, ummi belajar perkara baru iaitu baby quilt comforter, hooo seronok membuat dan menjahitnya hehe kali pertama buat siap 2 hari, kali kedua buat, pagi buat basting susun kain semua, malamnya dah siap! huhh seronok pulak hehe. Ini ummi kongsikan hasil jahitan baby quilt comforter ummi ya :)





Cuti Yang Indah dan Ceria di Kudat

Seronok ummi sekeluarga pegi bercuti di Kudat. Tujuannya ialah mau mencuci mata dengan keindahan alam di Tanjung Simpang Mengayau yang cantik tu hehe :). Dulu pertama kali datang ke situ ummi kata bak tempat persinggahan duyung ala-ala cerita fantasi kononnya hehe. Ini ada beberapa gambar kenangan kami sekeluarga di sana :)






Saturday, December 7, 2013

Thursday, November 21, 2013

Friday, October 25, 2013

Handbag Branded Jenama Coach :)

Monday, September 23, 2013

Projek Jahitan Nursing Jubah pertama Ummi


Projek pertama nursing jubah ummi, harap2 makin lama makin ganteng hasilnya hihi, Hasil pembelajaran sendiri saja ni, cukup2 makan sejja :)

Tuesday, September 3, 2013

Cara jahit bantal berzip

panduan mudah sila klik gambar

credit to makeit-loveit

CARA JAHIT ZIP

PANDUAN MUDAH JAHIT ZIP

Credit to makeit-loveit.com

Lagi cara jahit dress budak

sila klik pada gambar

credit to prudentbaby.com

cara buat lining pada skirt







   




credit to straight-grain.com

Cara buat lapis leher - Tutorial jahitan

Panduan menjahit lapik leher sila klik sini http://www.tillyandthebuttons.com/2013/02/sewing-neckline-facing.html


Monday, September 2, 2013

Sambutan merdekaraya di sekolah :)

Saja mahu post gambar raya di sekolah dengan rakan-rakan sekerja ku :)


Wednesday, August 28, 2013

Senarai bahan berbahaya yang wajib dielak oleh pengguna








Parabens




Parabens is the collective name for the chemicals Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben and Butylparaben - as well as a few others, just look for anything ending with "paraben".  The most widely used chemical preservatives in the world, parabens are used to inhibit microbial growth and extend the shelf life of beauty products.  They are mostly found in toiletries which contain a significant amount of water such as shampoo, shower gel, lotion, face cleanser, deodorant etc. 



Studies have shown that the longer parabens are on the skin, the more opportunity there is for them to be absorbed into the bloodstream.  Parabens have been linked with various health issues, including the premature ageing of skin and potentially skin cancer.  A Japanese study demonstrated that when products containing Methylparaben are combined with ultra violet light ie sunshine, there is damage to the DNA and to skin; ironically the chemical is commonly found in anti-ageing skin care products!
Tests have indicated that parabens also have hormone disrupting properties, causing an increase in oestrogen which can affect the male and female reproductive organs.  One of the biggest areas of concern is the effect of parabens on breast cancer.  Several studies have found traces of parabens in women with breast cancer.  Therefore it seems that parabens can affect breast tissue - whether they actually increase the possibility of breast cancer is still unproven.



SLS & SLES

The full name for SLS is Sodium Lauryl Sulphate and its close relative Sodium Laureth Sulphate is known as SLES.  Both these chemicals are major ingredients in shampoo, hair conditioner, toothpaste, in fact in any cleansing product that foams.  They are cheap harsh detergents used to create foam and lather in toiletries. Yet worryingly both are also used in car wash soaps and engine degreasers!  Both SLS and SLES can cause eye irritation, as well as skin rashes, flaking skin, itchy scalp and hair loss.  When used together with other skin and hair care products, SLS has the potential to react with their ingredients to form nitrosamines which are carcinogenic. Studies have also shown that SLS can build up in heart, liver, lung and brain tissue from skin exposure.


Methylisothiazolinone

In July 2013 a steep rise in skin allergies such as contact dermatitis and eczema was reported to be linked to a preservative found in many toiletries - Methylisothiazolinone or MI.
MI is added to products to extend their shelf life by preventing the growth of bacteria and mould.  It can be found in shampoos, moisturisers, shower gels, make-up and even baby wipes. 
In the past MI was mixed with another preservative Methylchloroisothiazolinone (MCI).  However concerns about MCI causing allergies meant some manufacturers started using MI on its own and in much higher concentrations - a move approved by EU regulations introduced in 2005.
Experts believe the higher concentration of MI being added to products is linked to the significant rise in cases of contact dermatitis.  Dr John English, a consultant dermatologist at Nottingham University Hospital said "Every day we are seeing patients who are allergic to this chemical. Patients don't realise it's their cosmetics causing the problem so keep on using them.
Doctors alarmed by this "epidemic" of skin allergies are asking for the use of MI to be urgently examined by the cosmetic industry and are calling on the European Commission to investigate what levels of MI are safe for use.

Petrochemicals

Petrochemicals are by-products from the petroleum industry and the chemicals to look out for in skin care products include Propylene Glycol, Silicone, Mineral Oil, Paraffin Liquidum and Petrolatum (also known as Petroleum Jelly).  While these chemicals are stable and cheap to use, there are a number of health concerns around their use in everyday toiletries.

Propylene Glycol is used in many skin moisturisers because it glides on easily, drawing moisture to the outer layers of the skin, giving the appearance of moisturising.  However, it can weaken the cellular structure of the skin causing skin rashes, dryness, eczema and contact dermatitis, as well as ageing the skin. The industrial applications of Propylene Glycol include being used in making brake fluid and industrial anti-freeze!  PEG (Polyethylene Glycol) and PPG (Polypropylene Glycol) are also ingredients best avoided, as they are related to Propylene Glycol. 
Mineral Oil is found in face cream, suntan lotion, hand and body lotion, lipstick and baby products.  It is colourless, odourless, tasteless and very cheap.  Mineral Oil binds well with other ingredients to form a smooth, creamy lotion.  However, it forms a film over the skin, clogging pores and trapping toxins and waste and keeping oxygen out.  This helps to encourage acne and other skin disorders.  The slow-down in skin function also results in premature ageing of the skin!  Paraffin Liquidum is another name for Mineral Oil.
Petrolatum or Petroleum Jelly is a mineral oil derivative which can interfere with the body's own natural moisturising mechanism, leading to dryness and chapping.  Ironically it is commonly found in products claiming to treat sensitive skin conditions!

 

Phthalates

Widely used in industry since the 1930s, phthalates (pronounced thalates) are a family of chemical plasticizers found in glue, paint and are added to plastic to make it more flexible.  Phthalates are used in beauty products to help the fragrance last longer and are often listed under "parfum", rather than separately. They are found in products including perfume, nail polish, soap and hair care products. Phthalates have hormone disrupting properties and have been linked to reproductive health issues, such as decreased fertility in females and faulty reproductive development in male foetuses. 
In July 2012 an American study was the first to examine a connection between phthalates and diabetes.  It showed an association between increased concentrations of phthalates in the body and an increased risk of diabetes in women, finding that women with higher levels of phthalates in their urine were more likely to have diabetes. The researchers concluded that although more research was needed, the study was an important first step in exploring the connection between the two.

 

Artificial Colour

Many skin care products contain artificial colour to make them look more appealing. However, they can be a common cause of allergic reactions such as skin rashes, while some artificial colours are thought to be carcinogenic.  Making sense of the artificial colours a product contains isn't straightforward, as they are normally labelled by numbers rather than names. To add to the confusion several different labelling systems are used.  For example, you may have heard of Tartrazine which many people avoid in food products, but it is also used in beauty products where it can be labelled as "FD & C Yellow 5", or "CI 1914" or "EI02". It can cause migraines, itching and rhinitis.  To avoid confusion try to look for products which are free of artificial colour.
 

Artificial Fragrance

Artificial fragrance is found in many toiletries including skin, hair and baby care products and is usually listed as "parfum".  More than 5000 chemicals are used in making fragrances, 95% of which are mostly or entirely synthetic and usually derived from petroleum or coal tar.  The artificial fragrance contained in a product is an unspecified cocktail of as many as 200 ingredients, making it impossible to know which chemicals are in it!  Nearly a third of the chemical additives used in scented products are known to be toxic and can cause allergic reactions, headaches, dizziness, skin irritation and nausea. Synthetic fragrance is known to cause the majority of allergic reactions to cosmetics and skin care products.
 

Monday, August 26, 2013

Produk Yang 'Ifwat Gunakan Dalam Rawatan Ekzema



Sejak dari 'Ifwat mengalami tsw (topical steroidal addiction / withdrawal) sehinggalah ke tarikh post ini ditaip , ummi hanya menggunakan produk berikut ini , produk selainnya ummi tidak berani tukar-tukar. Kenapa?...iyalah sebab Ifwat sangatlah alergik dan super sensitif kulitnya jadi kalau sudah terjumpa produk yang bersesuaian tu biarlah sampai bila-bila kami guna ni. Lagipun bukannya mudah mengikut pengalaman kami mencari produk yang bersesuaian dengan 'Ifwat dan semestinya produk tersebut sepenuhnya natural tidak ada Paraben, SLS dan SLES (SLS is Sodium Lauryl Sulphate and its close relative Sodium Laureth Sulphate is known as SLES), Methylisothiazolinone or MI , Petrochemicals, Phthalates, Artificial Colour, Artificial Fragrance. 

1. Mandian


mandian ni bersekali shampoo
Benefit: Cleanse sore, irritated and eczema-prone skin as gently as possible with our Super Soothing Hydrating Cleanser and treat baby to a prebiotic enhanced bathing experience. Gluco-oligosaccharide is a prebiotic that selectively fuels the growth of the healthy bacteria on your baby's skin while inhibiting the growth of detrimental bacteria. Combine soothing Aloe Vera and hydrating Fructan with our sugar and amino acid derived cleansing agent, and we've got a winner!

Ingredients: 
Aqua/water, aloe barbadensis leaf juice*, disodium cocoglucoside tartrate, sodium cocoyl glutamate, coco glucoside, glyceryl oleate, xanthan gum, lavandula angustifolia (lavender) oil*, inulin, alpha-glucan oligosaccharide, fructan, tocopherol, helianthus annuus (sunflower) seed oil, parfum/perfume, glyceryl undecylenate.
Parfum made from essential oils
*Ingredients from Organic Farming
100% of the total ingredients are from Natural Origin
30.0% of the total ingredients are from Organic Farming
100% of the plant ingredients are from Organic Farming

How To Use:  Add a squirtful to baby's bath water or squirt some onto a wet flannel and wipe baby down, starting with his head and working downwards towards his feet. Remember to be gentle if you use a flannel as you must avoid over abrading sensitive skin.
(penerangan tu saya cedok dari sini 

2. Untuk perawatan ekzema:
mebo ointment

MEBO

Regenerative Medicine for Burns, Wounds and Ulcers

Being the core product of Burns Regenerative Medicine & Therapy,
Moist Exposed Burn Ointment (MEBO),
used in conjuction with Moist Exposed Burn Therapy (MEBT),
achieves regeneration and reparation of injured and aged skin tissue.

MEBO is:
  • The FIRST and ONLY drug achieving in situ regeneration of human organs
  • The ONLY regenerative drug for the treatment of burns, wounds and ulcers
  • The TOP drug in treating all types of burns and scalds, with any depth and area, including deep III degree and 95% TBSA burns, through natural regeneration of skin cells

Benefits of MEBO treatment:
  • Fast healing time
  • Less scar formation
  • Activates regeneration
  • 100% natural with safety validated

Suitable for:
  • First aid care
  • Treatment for all types of burns
  • Treatment for ulcerative wounds eg. diabetic ulcers, bed sores
  • Treatment for trauma wounds

How MEBO works:
  • Naturally “dissolves” (liquefies) the necrotic tissues (dead tissues) without any injury or damage.
  • Activates skin stem cells to achieve all aspect regeneration.
  • Maintains physiological moist environment to avoid dryness and further injury.
  • Anti-inflammation, pain relieving and anti-infection.

Basic Principles:
  • Do not use water, normal saline, antibiotics or any disinfectant to clean the wound.
  • Avoid bleeding, secondary injury and dryness.
  • Timely dressing change.

Pot Of Gold
 Pot of Gold skin balm is made in New Zealand from 100% natural ingredients and is 75% organic too. It contains no cortisone, steroids, petrochemicals, fragrances, synthetics or carcinogens of any kind. The skin balm work by feeding the skin a powerful skin food which simply helps your skin to do the healing itself.

3. untuk dalaman (jenis yang dimakan)

olivenol plus essence
Olivenol Plus has a very high bio-availability and is proven to possess natural healing and anti-inflammatory propertiesis. Clinical studies confim that Olivenol Plus supports a balanced immune system, helps reduce oxidative stress damages, helps maintain healthy joint functions and promotes rejuvenation of skin cells and scalp.

Tuesday, August 20, 2013

Mesej Daripada Tuan Guru Nik Aziz Berkaitan 'Mesir Yang Berdarah'


Photo: ‎PUNCA UTAMA DISEBALIK RAMPASAN KUASA MESIR

TERKINI : Isu Semasa Mesir
Kenyataan Pembantu Hal Ehwal Politik Presiden Mursi, Bakinam Asy-Syarqawi :

Antara Punca utama di sebalik rampasan kuasa yang berlaku ke atas Presiden adalah disebabkan langkah-langkah awal yang beliau ambil dalam usaha mengembalikan kedaulatan dan kesucian Kabinet Negara :

1. Menghentikan khidmat 6000 hakim yang berumur melebihi 60 tahun dan turut campur tangan dalam pengurusan bajet Kementerian Kehakiman secara berlebihan untuk memberikan nafas baru terhadap badan kehakiman awam. Demi merealisasikan usaha tersebut, beliau telah memilih seramai 12000 graduan perundangan yang berkelayakan.

2. Memutuskan Persaraan Awal ke atas 5000 petugas keselamatan yang berpangkat kolonel dan penjawat atasan polis serta menubuhkan suruhanjaya baru di Kementerian Dalam Negeri untuk mengkaji dan menyemak semula tempoh perkhidmatan mereka.

3. Membatalkan permohonan semua pendaftar yang berisiko dalam semua bidang kenegaraan bergantung kepada keadaan semasa serta keizinan daripada Pendakwaraya yang akan bermula pada 10 Ogos 2013.

“Ini merupakan peluang kepada seluruh rakyat untuk memulakan kehidupan yang baru tanpa diperalat dalam kegiatan-kegiatan samseng oleh para pimpinan negeri dan parti negara yang terlibat dengan aktiviti rasuah.”

Selain itu, ia juga diantara keputusan yang bakal dilaksanakan selepas mendapat persetujuan dan tandatangan daripada Presiden Mesir.

"يا الله احفظهم وبارك فيهم وانصرهم"

SUMBER :
Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM)‎
Gambar dari laman FB Dunia Kini


Kebenaran Itu Milik Allah, Bukan Di Barat dan Bukan Di Timur

Saya tidak terkejut apabila bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak dibebaskan daripada penjara oleh Mahkamah Mesir. Inilah tujuan sebenar rampasan kuasa yang dilakukan oleh tentera. Tidak perlu berlindung di sebalik alasan ekonomi dan sebagainya. Padahal kezaliman Hosni Mubarak selama 30 tahun menduduki takhta presiden satu fakta yang tidak boleh dinafikan sama sekali. Barangkali, Sheikh Al-Azhar yang kuat menyokong rampasan kuasa tentera pun sudah berpuas hati dengan pembebasan Hosni Mubarak. Saya menghormati kelilmuan yang ada pada Sheikh Al-Azhar, namun pendirian beliau dalam hal ini jelas salah seterang cahaya matahari di siang hari. Pada saya, inilah ujian berat yang sedang dihadapi oleh gerakan Islam khususnya di Mesir iaitu di saat para pemimpin mereka disumbat ke dalam penjara manakala penjenayah besar dilepas bebas.

Berpuas hatilah kerajaan Saudi yang kuat menyokong rampasan kuasa tentera. Benarlah kenyataan bahawa kebenaran itu milik Allah, tidak di Barat dan tidak Timur. Sekalipun penjaga dua tanah suci dimuliakan Allah SWT dengan tugas ini, namun belum tentu mereka memegang anak kunci kebenaran. Di samping menjaga dua tanah Suci, Saudi jugalah yang menjaga telaga minyak yang menghilangkan haus Amerika sekian lama. Inilah satu-satunya negara yang dinamakan sempena nama pemerintahnya iaitu Bani Saud.

Justeru, janganlah Saudi menyangka dengan sokongan mereka kepada tentera Mesir, mereka boleh mempengaruhi seluruh umat Islam di dunia. Jika darah Abdullah bin Zubair radhiallahuanhu pernah tertumpah akibat diperangi oleh Hajjaj bin Yusuf di Tanah Mekah, apa peliknya darah umat Islam di negara lain tertumpah angkara pemerintah Saudi hari ini? Jika kabilah Arab Jahiliyyah pun pernah bertugas untuk menjaga Tanah Suci sebelum kedatangan Islam, apakah jaminan penjaga Tanah Suci hari ini bebas dari melakukan kesilapan?

Barangkali sedikit kasar kiasan saya, tetapi ia belum apa-apa jika dibandingkan dengan sokongan Saudi terhadap tindakan tentera Mesir yang telah membunuh ribuan rakyat yang tidak berdosa. Saya menyeru kepada jiwa-jiwa yang telah dimuliakan Allah SWT dengan ilmu agama, janganlah sesekali cenderung kepada kezaliman agar tidak disambar oleh api neraka.

Hari ini Mesir ditinggalkan 'saudara-saudara'nya, bagaikan Nabi Yusuf yang pernah dibuang oleh saudara-saudaranya di dalam telaga ribuan tahun yang lampau. Tetapi Baginda akhirnya diselamatkan dan menjadi penguasa Mesir. Saya yakin Insya-Allah, Mesir akan keluar dari telaga kezaliman para tentera dan akan bangkit semula sebagai sebuah bumi yang subur dengan gerakan Islam.

Pesan saya kepada para hakim yang membebaskan Mubarak sebagaimana pesan ahli sihir yang beriman kepada Firaun :

فَاقْضِ مَا أَنْتَ قَاضٍ إِنَّمَا تَقْضِي هَذِهِ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا

yang bermaksud : Berhukumlah kamu selagi mana kamu boleh berhukum, sesungguhnya kamu hanya mampu berhukum di dalam kehidupan dunia ini sahaja... - Surah Toha, ayat 72

Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat,
Al-Mursyidul Am,
Parti Islam Semalaysia (PAS)

Bertarikh : 13 Syawwal 1434H bersamaan 20 Ogos 2013M


Gambar dari laman Fb Page Dunia Kini

Sunday, August 18, 2013

Cara Setting Modem TPLink

Ummi kena juga buat post khas pasal modem tp link, sebab kalau tidak ummi terlupa. Benda ni mudah saja tapi customer service sangat nda membantu, alasan doran modem ni bukan dibeli di Telekom. Bukannya nda pernah ummi guna modem yang dibekalkan syarikat telekom, tapi semua hancur rosak binasa, pertama kali masa beli lama jugak pakai lah dalam setahun ke 2 tahun. tapi lepas rosak modem gantian tu hanya tahan 2, 3 bulan. sudah tu nda kan lah mau beli lagi..bukan free untuk ganti..harga dalam rm200 lebih. ni yang ummi beli modem tplink ni (ada banyak model) untuk alternatif dan memang ok setakat ni pakai.

Berikut panduan atau tutorial untuk membuat setting modem tplink anda dengan line internet streamyx anda ya.

1. Dalam kotak modem tp link yang dibeli anda akan dapat beberapa benda, modem dan beberapa wayar penyambung sudah pasti, dan yang PENTING ada CD KECIK. Masukkan dalam cdrom lappy atau komputer dan sila ikut panduan bagaimana cara untuk pasang modem dan segala wayar tu semua. cara tu sangat mudah diikuti, jadi ummi tidak letak panduannya di sini. memadai dengan ikut panduan dalam cd tersebut.

2. Bila sudah selesai pemasangan fizikal modem semua, wayar-wayar tersebut, sekarang kita kena sambung software untuk internet streamyx kita tu, yang ni panduan tidak seberapa jelas seperti yang ada dalam buku panduan modem.
bila selesai pasang semuanya anda akan jumpa bahagian ini ditunjukkan di dalam cd tersebut. Klik next seperti dalam gambar


3. Seterusnya bila kita klik next ia akan jadi macam ni


4. seterusnya pemasangan kita tu akan jadi macam ni, tapi ni belum selesai lagi ada lagi setting kena buat di langkah seterusnya klik NEXT

5. Seterusnya akan keluar seperti ini:

kalau line internet anda menggunakan streamyx seperti saya maka ikut saja seperti mana yang saya taipkan di dalam gambar di bawah ini,  seterusnya klik NEXT bila sudah selesai mengisi data tersebut



6. isi username anda seperti gambar di bawah
Contoh:
User Name: Ahmadsufi@Streamyx
Password: (password anda yang anda telah set kan semasa mula-mula membeli streamyx, jika lupa sila dail 100 di TM dan tanyakan mereka apa username dan password streamyx anda)
Sila tick 'SERVICE NAME' di  petak pertama di bawah dan isikan dengan STREAMYX dan seterusnya klik NEXT, 




7.Isikan dengan nama network yang anda sukai
Contoh: My Network, klik NEXT,


8.  Sila buat pilihan seperti mana gambar di bawah, dan masukkan 8 karekter dikehendaki untuk setting password internet anda itu nanti. klik NEXT,


9. pengesahan berkaitan konfigurasi yang kita buat tadi. sila tick petak save these setting di bawah tu. dan klik NEXT,



10. akan keluar mesej ni dan klik OK,



11. seterusnya mesej ni akan keluar, tunggu saja sampai proses verify tu selesai,


12. setelah proses veriify selesai sila klik NEXT,


13.  Sila tekan butang seperti yang ditunjukkan di dalam gambar (terletak di bahagian belakang modem) ini bertujuan mengaktifkan fungsi wifi modem anda selain boleh sambung line internet menggunakan usb atau wayar, tapi best lagi wifi (wireless) kan ;) , so jangan lupa ya aktifkan butang tu.


14.sila klik FINISH dan anda sudah boleh melayari internet :) selamat mencuba.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...