Sunday, June 30, 2013

Penggunaan Have, has dan had - OhMyEnglish

Have,has & had...how to use it? Macam mana nak guna have,has & had

Thank you E-one for your request.Mencabar ni nak explain, tapi saya akan jawab sesenang mungkin so that semua boleh ingat dan hafal cara untuk ingat guna have, has dan had ni...sebab with God's willing, there is an easy way to remember!

Ini cara paling sempoi untuk korang ingat. Untung siapa yang follow:D Lepas ni tak boleh kata confuse lagi, ok?

HAVE - present simple tense (ada)
Ingat ni...: cuma he,she saja yang perlu tukar
I have
He has
She has
They have 
We have

So, itu beza have dengan has.Tapi kalau ditukar ke negative form lain pulak jadinya. So, for now, just try to remember the rule I mentioned. Cuba ingat tip yang saya bagi tu ya.

Example:
I have a car.
He has a car.
She has a car.
They have a car.
We have a car.
Alfa Romeo 1961 Giulietta Spider

What is the past of have?
HAD - past simple tense
macam mana nak ingat had ni? Untung korang baca ni...ingat, tak payah tukar apa2. Semuanya sama!
I had a car.
He had a car.
She had a car.
They had a car.
We had a car.




Nota kaki:
(Saya kutip ilmu itu di sini)

Tuesday, June 25, 2013

Bahaya Fibroid

(Berikut ni gambar fibroid yang telah dikeluarkan melalui pembedahan oleh Dr Ismail Thamby Chik boleh rujuk Facebook beliau di sini berkaitan info kesihatan yang lain-lain)
 ...Berikut ini adalah komen Beliau sendiri berkaitan gambar di atas...
"Pagi ini bedah buang 2 fibroid besar 9cm dan 7 cm. Untuk cegah makan lebih sayur2 hijau dan buah2. Makan buah2 dulu kemudian sayur2 - soup sayur, salad, rojak atau pecal. Makan nasi dan lauk terakhir. Minum teh hijau, cina atau teh charmomile. Jauhkan minum soft drink , juz dan kordial dalam botol atau kotak. Penting kurangkan gula dan karbohaidret dalam minuman dan makanan. Buat juz segar dari buah2 atau air kelapa muda. Makan lebih ikan dan jauhkan daging. Kurangkan penggunaan plastik dan insecticide spray"

Tuesday, June 18, 2013

Panduan Jenis Makanan Bebas Gluten



Panduan berguna buat penghidap ekzema macam anakku. yang mana antara perkara yang kena dielak ketika makan ialah makan yang mempunyai kandungan gluten...agak terkial-kial juga aku mencari apa benda yang ada kandungan gluten ni..

Ya lah sebelum ni paling kami pantang seafood macam udang, ketam, kerang-kerangan..oh rupanya ada lagi...makanan bergluten.. ok lah jom kita zoom apa makanan yang kena dielak ni

GLUTEN-FREE FOOD LIST:

Alternative grains, flours, starches and thickeners that are safe* for celiac and wheat allergies include:
Corn, grits, polenta and cornmeal
Buckwheat, buckwheat cereal, kasha and buckwheat flour
Rice- white, brown, risotto, basmati, jasmine, sticky rice, rice cereal
Rice flour- white rice, sweet (glutinous) rice and brown rice flour
Quinoa, quinoa cereal flakes, and quinoa flour
Millet and millet flour 
Sorghum flour
Amaranth and amaranth flour
Certified gluten-free oats and oatmeal (milled from a dedicated GF source and labeled as such)
Coconut flour
Teff flour
Nut meals and flours- almond, chestnut, pecan, cashew
Chick pea flour, garbanzo flour, soy (soya) and bean flour
Tapioca starch/tapioca flour (aka manioc)
Potato starch (used in baking)
Potato flour (used sparingly as a thickener)
Sweet potato and yam flour
Arrowroot starch
Cornstarch
Chestnut flour

*Safe if milled in a dedicated GF facility/source. Check with companies to determine if they are using allergen safety protocols, and a gluten-free facility.
Pre-made ingredients that are usually safe for celiac include:
100% corn tortillas and taco shells with a gluten-free label
Pre-made polenta rolls with a gluten-free label
Unflavored mochi
100% Corn pasta
Quinoa and corn pasta
Soy pasta (if it states gluten-free)
Brown and white rice pasta, rice noodles, rice glass noodles
100% buckwheat soba noodles (check label)
Rice paper, rice and tapioca rice paper wraps (check label)
100% nut butters- almond, peanut, cashew, pecan
100% seed butters- sesame tahini, sunflower and hemp seed butter
Gluten-free beer and lager made from rice, sorghum or a non-gluten grain.

As always, call the manufacturer to determine cross contamination probability. Some companies (including bakeries) are not 100% gluten-free, despite a GF label (frustrating, I know). Call and discuss best manufacturing practices and allergen safety protocols.

 


Read more: http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2009/04/gluten-free-cheat-sheet-how-to-go-g.html#ixzz2WZOu4NUG

ummi saaayang kakak!

gambar kakak yang bad mood sebab baru bangun tidur heheh


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...