Thursday, November 27, 2014

Menulis pelan kelahiran

Apa itu pelan kelahiran?

Pelan kelahiran ialah satu cara berkomunikasi dengan para jururawat, jururawat perbidanan dan doktor yang menjaga anda ketika anda melahirkan. Ia memberitahu mereka mengenai jenis pelahiran yang anda inginkan, apa yang anda mahu berlaku dan apa yang anda mahu elakkan. Ia perlulah fleksibel kerana pelan kelahiran yang terbaik ialah yang mengakui bahawa tidak semua perkara akan berjalan mengikut perancangan. Anda perlu menulis pelan ini dalam cara di mana doktor anda tidak rasa seolah-olah tangannya terikat. Beliau juga mungkin perlu mencadangkan langkah-langkah yang perlu diambil, yang tidak ada dalam perancangan anda, tetapi adalah langkah terbaik untuk bayi anda. 

Birth Plan - Sample Checklist

Birth Plan - Sample Checklist

http://hayatimuzaffar.blogspot.com/p/preparing-for-your-gentle-birthing.html
OUR BIRTH PLAN (courtesy of HypnoBirthing Malaysia)

Name: 
IC No:
Doctor:

We have chosen the HypnoBirthing method of quiet, relaxed and natural birth. Below is our Birth Plan. 
We understand that these choices presume a normal pregnancy and birth. Should there be a medical emergency, 
we will give our full cooperation after we have had an opportunity for an explanation of the medical need. 
We wish to have clear and adequate explanations of all procedures, of the progress of labor as it is accessed, and of any possible complications if they occur.

During 1st Stage Labor

ENVIRONMENT

·         Quiet room, dimmed lights
·         Drawn drapes/closed door at all times
·         Play own music tapes
·         Allow to take photos of birth
·         Mother wears own gown

MOBILITY

·         Change positions for comfort & progress in labor
·         Freedom to walk & move
·         Fluids & light food if labor is prolonged

FETAL MONITORING

·         No continuous EFM unless medically necessary

PAIN RELIEF OPTIONS

·         No suggestion of anesthetic/analgesics 
unless requested

INDUCTION/AUGMENTATION

·         Natural oxytocin stimulation – 
nipple/clitoral stimulation – and to be accorded the uninterrupted privacy to do so
·         No Pitocin/amniotomy without discussion
·         To be fully apprised & consulted 
before introduction of any medical procedure

Vaginal examination

·         Minimal – with permission – to avoid 
premature release of membranes

During 2nd Stage Labor

PUSHING TECHNIQUES

·         Gentle encouragement during final pushing stage without loud “pushing” prompts

Perineum

·         Pressure episiotomy if necessary
·         Local anesthesia for repair of tears/episiotomy

Birth

·         Use of suction device rather than forceps if medically necessary
·         Mother/father will receive baby if at all possible.
·         Father will announce sex of baby to mother.
·         Wait until cord stops pulsating. Father will cut the cord.
·         immediate skin-to-skin contact, with baby on mother’s stomach. No wrapping of baby.
·         No bulb suction unless medically necessary

PLACENTA DELIVERY

·         Spontaneous or encouraged with breast stimulation and nursing baby
·         No cord traction, Pitocin or manual removal of placenta unless there is evidence of excessive postpartum bleeding

For baby

·         Bright lights temporarily removed during birth & until baby is moved to mother’s chest
·         Air-con temporarily turn down/switch off.
·         Allow vernix to be absorbed into baby’s skin; delay cleaning/rubbing
·         Baby to remain with mother & father for the 1st hour after birth.
·         Breastfeeding only. No bottle, formula, pacifier
·         Delay use of Erythromycin or other salve for baby’s eyes to allow optimal sight for bonding.

We thank you in advance for your support & kind attention to our choices. We know you join us in looking forward to a beautiful birth.


___________________
Dr.

___________________

Saturday, November 1, 2014

Revision Session: Pasal Pemberian Vitamin K untuk bayi baru lahir

Ni ku sudah berada di trimester 3 iaitu 27 minggu dalam genggaman hehe, jadi memang benda ni semua ku Kena study balik, ni pasal pemberian vitamin K kepada bayi baru lahir. Bagus jugaklah dulu time awal2 2010 sengsara juga cari info ni, tapi sekarang ada kelebihan banyak sudah support group pelahiran secara alami di FB tu jadi senang cari info, ni pulak laman web blogsot yang banyak maklumat pasal vitamin K ni.

KLIK SAJA GAMBAR DI BAWAH NI UNTUK LEBIH INFO


Thursday, October 30, 2014

Review Set Pembelajaran Bestari UPIN dan IPIN

Jom belajar mengaji, belajar solat dan belajar mengenal perkataan bersama Upin Ipin

suara Upin Ipin...sangat best



Dengan setiap pembelian Pakej Lengkap SMART PEN UPIN IPIN, anda akan menerima dua (2) set ini:-
Set 3 Siri Buku Islamik
Al-Muqaddimah Fasal 1 (pengenalan huruf hijaiyah dan baris)
Belajar Solat Bersama Upin & Ipin
Kamus Bergambar Upin & Ipin

Set Smart Pen
1 Smart Pen dengan suara Upin & Ipin
1 Lanyard (tali)
1 Buku Panduan
1 Cable USB
1 Pengecas Bateri

Jom kita tengok ISI KANDUNGAN PRODUK

 

 SET SMART UPIN IPIN



Monday, October 27, 2014

Oh My English sebenar di SMK Beaufort!

Pada tahun ini SMK Beaufort menerima cikgu orang putih dari US. So memang kami kat sini macam drama Oh My English laa bila berkomunikasi dengan beliau :) . Lucu juga hee

So sudah setahun perkhidmatannya di sini bermula awal tahun ni juga, hari ini adalah hari terakhir Miss Grace berada di SMK Beaufort, sempat juga ambil kenangan dengannya.

Dengar khabar tahun depan kami terima lagi cikgu omputih, apa-apa pun all the best diucapkan buat Miss Grace :)


Friday, October 24, 2014

Baby Gift Set For Coming Soon Baby

hehh lama tidak menulis, setelah enam bulan berlalu alahan ibu mengandung, 2, 3 hari ni ada kesempatan berkarya dengan mesin jahit. Sambil-sambil buat persediaan untuk bakal si comel awal januari 2015 nanti.

Di sini ku sempat menjahit beberapa antaranya:

‪#‎barutbaby‬ @ ‪#‎Babybinder‬ 
‪#‎babyreceivingblanketwithhoodie‬
‪#‎babyclothwipes‬



Tuesday, September 9, 2014

Handmade Soap Sesuai Eczema - Natural Produk




Handmade soap (80g)
Cajeputi(Daun Gelam) - Mempunyai sistem antiseptik dan melembutkan kulit
Patchouli(Daun Nilam) -Memberikan kesan Anti Depressi. Merupakan Agen pembina sel-sel kulit serta sebagai pelembap semulajadi(bagus utk luka)
Lemongrass - Bagus utk hilangkn stress,anxiety dan keletihan minda
Lavender - Relaxing
Tea Tree - Antiseptik,berkesan utk jerawat/ezkema/luka





Wednesday, May 28, 2014

Coin Purse with keychain holder

Lagi Colour Roll - ada poket

colour roll with pocket and customized with customer's daughter name :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...