Sunday, October 8, 2017

Menjahit Bomber Jacket

Kita sini panggil baju ni jacket, kalau omputih dia bilang Bomber Jacket. Try test google perkataan 'Bomber Jacket' di google memang ada banyak versi Bomber Jacket ni. Jadi ummi ni berminat menjahit juga, bukan apa di kedai tak memuaskan hati materialnya, kadang dibilang jaket tapi kainnya nipis..ada pula jaket budak-budak ni harga beratus..memang nda bekari beli bila harga ratus-ratus..apa juga kain buat baju budak bukannya besar pun kain diguna untuk jahit, so? better jahit..OK hehehh

Ini hasil jahitan bulan lepas
 
Ini pula hasil jahitan tahun lepas, baju ni cutting dah kecik untuk si anak, tu yang menjahit yang baru di pic atas tu terbaru


Menjahit Cardigan Labuh Muslimah

 Koleksi jahitan ummi yang ke sekian kali, ni menjahit cardigan labuh untuk mama pula guna material Denim Lycra Bulu Kucing (sejenis nama material fabrik Lycra beli  di Jakel jak)


Sunday, September 3, 2017

Menjahit jubah Umrah sekeluarga

Operasi menjahit 'uniform' jubah-jubahanšŸ˜€ macam x cukup cuti satu minggu ada lg senarai menanti..namun tetap disyukuri sebab ni pun dah banyak save bajet ciput kami anak beranak
#alhamdulillah'alanikmat
#sewnbymamasofwa




Wednesday, August 23, 2017

Cara jahit lapik leher berzip hadapan

pos ini bukan tutorial sendiri tapi dari blog SWEET AND SIMPLE47

klik sini untuk tutorial tersebut KLIK




Friday, August 18, 2017

Persediaan Umrah - Ketahanan Stamina

Selain persediaan pakaian, peralatan dan sebagainya, jangan dilupa kita juga membuat persediaan untuk ketahanan stamina. Ini kerana dalam ibadat umrah ibadat tawaf dan saie memerlukan kita menggunakan tenaga untuk bergerak dalam 7 pusingan tawaf dan 7 kaki jalan kaki ulang alik semasa saie. Selebihnya kami berserah pada Allah, ini pun ikhtiar untuk membiasakan diri menggerakkan badan...almaklumlah kalau jarang-jarang bersenam ni huhu ;)




Friday, August 4, 2017

Ummi dan Umrah

Setelah urusan pendaftaran dan booking umrah kami suami isteri selesaikan pada minggu ketiga syawal yang lepas, baru hari ini ummi akan bercerita panjang sikit :) . Hajat kami sekeluarga mahu ber Umrah, mau ke Haramain Makkah Madinah InsyaAllah.

Di sini ummi list kan beberapa perkara yang perlu kita lakukan untuk umrah ni.

Friday, July 7, 2017

Keperluan Umrah

Ummi letakkan di sini keperluan yang perlu di bawa semasa umrah

SENARAI BARANG –BARANG YANG PERLU DIBAWA KE TANAH SUCI

BAGI LELAKI - Senarai barang-barang dalam beg besar/beg pakaian (30kg)


1) Kain ihram - 2 Pasang

2) Tali pinggang - 1 utas

3) Baju melayu - 2 helai

4) Baju biasa(t-shirt) - 4 helai

5) Singlet berlengan dan berzip - 4 helai

6) Kain pelikat - 4 helai

7) Seluar panjang - 2 helai

Monday, June 5, 2017

geram sikit

hari ni malas mau berfikir tapi kepikiran juga, ku rasa mana2 media sosial yang aku sertai bukan untuk tujuan mempamerkan kehidupanku kepada umum, tapi lebih kepada catatan realiti kehidupanku yang ku lalui pada waktu itu dan pada masa itu, tiada kaitan sama sekali dengan orang lain. titik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...